Política

ESTATS UNITS

Seül i Washington consideren que els informes filtrats del Pentàgon han estat falsejats

Els documents publicats a les xarxes socials revelen el suposat espionatge dels EUA a l’Oficina Presidencial sud-coreana

La documentació també inclou informació d’intel·ligència extreta al bàndol rus en el marc de la guerra a Ucraïna o suposades escoltes a països aliats

Els res­pon­sa­bles de Defensa sud-coreà i nord-ame­ricà, Lee Jong-sup i Lloyd Aus­tin, s’han mos­trat aquest dimarts d’acord en el fet que els docu­ments del Pentàgon fil­trats recent­ment a xar­xes soci­als que reve­len que Was­hing­ton supo­sa­da­ment va espiar l’Ofi­cina Pre­si­den­cial sud-core­ana han estat fal­se­jats.

Així ho ha afir­mat, segons l’agència Efe, el vice­as­ses­sor de Segu­re­tat Naci­o­nal sud-coreà, Kim Tae-hyo, que par­lat amb els mit­jans després que les dues parts man­tin­gues­sin una tru­cada telefònica i just abans que Kim viatgés a Was­hing­ton per pre­pa­rar la cimera que els pre­si­dents dels dos països man­tin­dran en dues set­ma­nes. L’Ofi­cina Pre­si­den­cial ha publi­cat un comu­ni­cat en el qual rei­tera en que ha dit Kim i insis­teix en el fet que ambdós països “enfor­ti­ran la con­fiança i la coo­pe­ració mútua a través d’una aliança sòlida en matèria d’intel·ligència”.

Repre­sen­tants de l’Ofi­cina Pre­si­den­cial han afir­mat a l’agència Yon­hap que és impos­si­ble fer escol­tes del que passa dins d’aques­tes ins­tal·laci­ons a Seül, inclo­ent-hi el búnquer sub­ter­rani on se sol reu­nir el Con­sell Naci­o­nal de Segu­re­tat (NSC).

Segons els docu­ments fil­trats —la majo­ria dels quals se cen­tren en intel·ligència extreta al bàndol rus en el marc de la guerra a Ucraïna però que també inclo­uen supo­sa­des escol­tes a ali­ats com Corea del Sud, Israel o la mateixa Ucraïna— la intel·ligència nord-ame­ri­cana hau­ria espiat una con­versa que va tenir lloc durant una reunió de l’NSC en la qual el lla­vors secre­tari pre­si­den­cial per a Afers Estran­gers, Lee Moon-hee, i l’Asses­sor de Segu­re­tat Naci­o­nal, Kim Sung-han, hau­rien par­lat, supo­sa­da­ment, sobre la petició de Was­hing­ton perquè Seül sub­mi­nistrés munició que es creu que podria anar des­ti­nada a l’exèrcit ucraïnès, con­tra­ve­nint així el com­promís sud-coreà de no faci­li­tar mate­rial letal a països en con­flicte. Fons con­sul­ta­des per Yon­hap i cita­des per Efe han afir­mat avui que la con­versa entre Lee i Kim no es va pro­duir a l’Ofi­cina Pre­si­den­cial i que, de fet, pro­ba­ble­ment mai no es va pro­duir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.