Economia

En directe

Congrés dels Diputats

Sánchez anuncia la creació de 43.000 nous habitatges de lloguer a preus assequibles

El govern espanyol en finançarà la promoció amb 4.000 milions d’euros dels fons europeus

El president es compromet a convertir l’habitatge en un dret i no un problema

El govern espanyol finançarà la promoció de 43.000 nous habitatges destinats al lloguer a preus assequibles

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres la nova mesura en la seva compareixença al ple del Congrés per informar dels últims Consells Europeus, les relacions amb el Marroc i la situació a Ucraïna. El polític ha detallat que es destinaran 4.000 milions d’euros dels fons europeus per finançar a través d’una línia ICO la promoció de 43.000 habitatges socials. La iniciativa inclourà tant habitatges “de nova construcció com de rehabilitació”.

Aquestes promocions se sumaran a les 50.000 de la SAREB que l’executiu va aprovar mobilitzar per al parc públic d’habitatge al Consell de Ministres d’ahir. Totes les actuacions finançades en aquests programes hauran de complir dues condicions: eficiència energètica i anar destinades al lloguer social o a preu assequible, o a la cessió en ús durant almenys 50 anys.

En la seva intervenció, Sánchez ha lamentat que a l’Estat espanyol l’habitatge s’hagi convertit en un “gran problema” i no en un dret, com estableix la Constitució. És per això que s’ha compromès a convertir-lo en el “cinquè pilar de l’Estat del benestar” i a incrementar el parc públic d’habitatge en un 20%, fins a 280.000 habitatges en un “breu espai de temps”.

Sánchez ha constat que Espanya és el tercer país de la Unió Europea (UE) amb més pisos buits i el que té el menor parc d’habitatge públic, amb només un 3% davant la mitjana europea del 9% i el 20% d’alguns països.

El líder socialista ha defensat que és una política “justa i encertada per treure el país del model neoliberal de l’especulació immobiliària i l’ha contraposada a la de les ajudes als bancs del Partit Popular (PP) durant la crisi financera. “És just i necessari perquè fa uns anys el PP es va gastar 58 milions d’euros en rescatar els bancs i només hem recuperat un 10%”, ha etzibat.

“Fem de l’accés a l’habitatge un dret, no una mercaderia cada vegada més exclusiva en mans d’uns pocs”, ha proclamat.

El PP veu electoralisme

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha considerat que els anuncis de Pedro Sánchez d’ampliar el parc d’habitatge públic són “un bluf, un anunci fantasma enmig de la campanya electoral” .

En aquest sentit, ha assenyalat que els 43.000 habitatges que Sánchez ha promès avui ja havien estat anunciats “fa uns quants mesos”. “No té vostè cap credibilitat. Estem davant d’un plat reescalfat que tampoc no veuran els espanyols. Cinc anys després, zero habitatges”, ha etzibat.

Gamarra ha promés que “en comptes d’intervenir el mercat i crear inseguretat jurídica” com, segons ella, fa l’actual executiu, el PP aposta per mesures per “facilitar l’emancipació” dels joves com garantir “un aval del 15% per a l’entrada del pis i un altre per afrontar les despreses derivades del lloguer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.