Gran angular

“Ha d’haver més control als gestors dels centres sanitaris”

Vicente Ortun, Ricard Meneu i Rosa Urbanos mostren en el seu llibre conjunt, els problemes clàssics i els nous, del sistema de salut públic

“S’ha de poder dei­xar de pre­miar els cen­tres i els ges­tors de salut que gas­ten més i pit­jor”; i ins­tau­rar gra­du­al­ment una “com­petència per com­pa­ració en qua­li­tat i resul­tats que, més enllà del moni­to­ratge, tin­gui con­seqüències”, és una de les pro­pos­tes que fan els autors de La Sani­tat a la Cruïlla post-COVID (Pro­fit Edi­to­rial. 2023), un tre­ball con­junt de tres experts; Vicente Ortún cofun­da­dor del CRES i catedràtic d’Eco­no­mia i Empresa de la UPF; Ricard Meneu, metge, doc­tor en eco­no­mia i vice­pre­si­dent de la Fun­dación Ins­ti­tuto de Inves­ti­gación en Ser­vi­cios de Salud de València, i Rosa Urba­nos, catedràtica d’Eco­no­mia Apli­cada a la Uni­ver­si­dad Com­plu­tense de Madrid.

Els autors defen­sen que els eixos d’un con­trol efec­tiu pugui tra­duir-se en una iden­ti­fi­cació i ori­en­tació cap a les millors pràcti­ques. "Quel­com que passa per una gene­ra­lit­zació de les ava­lu­a­ci­ons amb publi­ci­tat i trans­parència de dades i on es pro­du­eixi una veri­ta­ble ren­dició de comp­tes, i no com ara", expli­cava Meneu a la pre­sen­tació del lli­bre. Res­pecte a aquest tema, l'obra, pro­mo­guda pel Cer­cle de Salut, es pro­posa a més a més, que es podrien adap­tar models d’ens autònoms de con­trol que estan fun­ci­o­nant a altres països i que serien els encar­re­gats d’ava­luar els resul­tats en la gestió.

L'estudi pre­senta així mateix, altres man­can­ces del Sis­tema Naci­o­nal de Salut com ara pro­ble­mes de gover­nança, l’absència de cri­te­ris trans­pa­rents i apli­cats de manera sis­temàtica al procés d’incor­po­ració de les pres­ta­ci­ons en el finançament públic i de fixació de preus; la fra­gi­li­tat dels meca­nis­mes de cohesió; l’escassa coor­di­nació entre nivells assis­ten­ci­als; la resistència al fet que una ava­lu­ació rigo­rosa guiï el dis­seny de les polítiques, o, per últim, les difi­cul­tats per ges­ti­o­nar òpti­ma­ment els recur­sos econòmics i humans. “Tot ple­gat en un entorn en el qual pre­va­len eines de gestió i sis­te­mes d’incen­tius més pro­pis de la burocràcia admi­nis­tra­tiva que d’uns ser­veis públics que neces­si­ten poder adap­tar-se a unes cir­cumstàncies can­vi­ants de forma ràpida i àgil”, resa l'obra.

A la pre­sen­tació de l’obra, Vicente Ortun va aler­tar que en els últims anys també s’han “agu­dit­zat alguns pro­ble­mes clàssics” del nos­tre sis­tema de salut, “estruc­tu­rals i que venen de lluny”, com són, entre d’altres, “l’exces­siu cen­trisme hos­pi­ta­lari, una atenció primària anqui­lo­sada i neces­si­tada de més capa­ci­tat de reso­lució, i una salut pública pràcti­ca­ment igno­rada”, cosa que manté mar­gi­nat l’abor­datge pobla­ci­o­nal dels pro­ble­mes de salut i ten­deix a apro­fun­dir en la hiper­me­di­ca­lit­zació. Ambdós autors van coin­ci­dir en que “pas­sada la pandèmia som a una cruïlla on ens tro­bem amb un bon Sis­tema Naci­o­nal de Salut que cada cop té un pit­jor pronòstic”.

Per tal de millo­rar aquest pronòstic, el lli­bre dibuixa en cadas­cun dels seus sis capítols –a par­tir de les millors pro­ves i pràcti­ques dis­po­ni­bles– les polítiques gra­du­als que han de con­so­li­dar el nos­tre estat del benes­tar, tot evi­tant la recent deriva cap al sis­tema bene­fi­co­pri­vat del qual pro­ve­nim. Així, els autors fona­men­ten acadèmica­ment aspec­tes crítics del sis­tema com ara el redis­seny ins­ti­tu­ci­o­nal en les dimen­si­ons de gover­nança, finançament, pla­ni­fi­cació, com­pra i gestió de la uti­lit­zació, car­tera de ser­veis, ori­en­tació vers l’atenció primària i com­petència per com­pa­ració en qua­li­tat i resul­tats, recur­sos humans, i atenció a la ciu­ta­da­nia.

Segons Ortún i Meneu, cal apor­tar valor real al sis­tema sani­tari i un propòsit de canvi i “que la Sani­tat con­tinuï sent un ele­ment clau de ree­qui­li­bri i cohesió actu­ant com a reduc­tora de la pobresa i impul­sora del benes­tar social. “l’usu­ari o paci­ent ha de tenir la per­cepció de què està rebent el trac­ta­ment que li toca i allà on toca, ja que no pot enten­dre la frag­men­tació a l’hora de ser atès”.

A la pre­sen­tació del lli­bre la pre­si­denta en fun­ci­ons del Cer­cle de Salut, Núria Bosch, va remar­car, “la neces­si­tat, en l’actual moment de canvi, de comp­tar amb obres de referència, com La Sani­tat a la Cruïlla post-COVID, per repen­sar el model sani­tari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.