Medi ambient

Hisenda rebaixa almenys un 25% l’IRPF als pagesos per afrontar la sequera

Se’n beneficiaran uns 49.000 agricultors i ramaders catalans

Jordà havia insistit que “no n’hi havia prou de flexibilitzar la PAC”

La responsable d’Acció Climàtica també retreu al govern espanyol els retards en l’establiment de criteris per a la prevenció d’incendis

El Ministeri d’Hisenda ha aprovat rebaixar almenys un 25% l’IRPF d’enguany a agricultors i ramaders per pal·liar les conseqüències de la sequera i la guerra a Ucraïna. Segons els càlculs de l’executiu espanyol, uns 49.000 pagesos catalans es podran beneficiar de la mesura, que suposarà una reducció de la base imposable al voltant dels 109 milions d’euros.

L’ordre ha estat publicada aquest dimarts al BOE i detalla que a la bonificació de l’impost s’hi podran acollir els agricultors i ramaders que tributen pel sistema de mòduls. El text també inclou reduccions específiques pels sectors en situació més vulnerable i per zones geogràfiques i en alguns casos les bonificacions arriben al 50% de l’impost, informa l’ACN.

L’agència detalla que la mesura estableix una reducció del rendiment net del 35% per l’adquisició de carburants agrícoles i del 15% per la compra de fertilitzants en l’IRPF de 2023. Es tracta de dos dels productes que més s’han encarit durant l’últim any.

A més, es mantenen les reduccions que ja es van establir l’any passat pels agricultors que hagin utilitzat electricitat en el rec i pels ramaders que hagin adquirit pinso a tercers.

En relació amb els sectors considerats més vulnerables, que es podran beneficiar de reduccions específiques, són l’olivera i l’apicultura, on la bonificació s’eleva fins al 50%, i el conreu de cereals, llegums, préssec, nectarina, albercoc o sectors ramaders, que la bonificació és del 30%.

Durant la seva compareixença davant la premsa, Planas també ha explicat que el govern espanyol ha autoritzat repartir 104 milions d’euros a les comunitats autònomes per finançar programes agrícoles i ramaders. Del total, una primera línia de 84,8 milions d’euros es destinarà a projectes en matèria de bioseguretat en sanitat animal i vegetal i inversions en agricultura o eficiència energètica. La segona línia, de 19,2 milions d’euros, serà per programes d’eradicació de malalties en animals i de lluita contra plagues.

La proposta de distribució del Ministeri d’Agricultura detalla que a Catalunya li corresponen 2,49 milions d’euros de la primera línia i 1,19 milions d’euros de la segona.

Petició prèvia

Just al matí, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, havia tornat a emplaçar el govern espanyol per aquest tema. Després que aquesta setmana Jordà reclamés que l’Estat assumís un 40% de la modernització del Canal d’Urtgell, la titular d’Acció Climàtica havia demanat a l’executiu presidit per Pedro Sánchez que implantés mesures fiscals perquè els pagesos puguin afrontar la situació de sequera que té el camp català en una situació extrema i insòlita.

La consellera havia subratllat al ministre espanyol d’Agricultura, Luis Planas, que “no n’hi ha prou de flexibilitzar la PAC”, ja que Planas va anunciar dimecres passat que demanarà a la Comissió Europea “mesures de flexibilització o de caràcter excepcional” en l’aplicació de les normes de la política agrària comuna (PAC).

El bosc, sec

Al ple del Parlament d’avui, Jordà ha avisat que els models meteorològics no indiquen “gaires bones notícies i que els boscos catalans estan “molt secs” i “estressats”. “Preveiem una campanya molt complexa”, ha avançat en el ple de la Cambra catalana abans de presentar la campanya per alt risc d’incendis. Jordà ha defensat que la gestió forestal és “l’única medicina” per prevenir els focs i afrontar la sequera actual i les futures.

La consellera ha lamentat la lentitud del govern de l’Estat a l’hora d’implementar el decret de prevenció d’incendis adoptat l’estiu passat i on s’establia que les comunitats autònomes haurien de “redactar plans anuals de prevenció d’incendis amb els criteris que establís el ministeri”. “Han passat 9 mesos des de l’agost i encara estem esperant aquests criteris”, s’ha queixat. La titular d’Acció Climàtica ha assegurat que tant Catalunya com el País Valencià tiraran pel dret i aprovaran el mes que ve els seus plans. “Estaria bé que tots suméssim”, ha recriminat a l’executiu espanyol.

“Caldrà estar preparats per la presa de mesures de prevenció sense precedents: per la naturalesa de la mesura, la durada en el temps o l’extensió en el territori, o per tot alhora”, ha advertit Jordà en la seva compareixença. Un dels grans objectius és evitar que els focs es converteixin en “grans incendis forestals”, els que cremen més de 500 hectàrees i que solen avançar amb gran virulència. Es preveu una situació “desfavorable” arreu, però preocupen especialment el litoral i el prelitoral gironí i barceloní i la Catalunya central..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.