Medi ambient

Hisenda rebaixa almenys un 25% l’IRPF als pagesos per afrontar la sequera

Se’n beneficiaran uns 49.000 agricultors i ramaders catalans

Jordà havia insistit que “no n’hi havia prou de flexibilitzar la PAC”

La responsable d’Acció Climàtica també retreu al govern espanyol els retards en l’establiment de criteris per a la prevenció d’incendis

El Minis­teri d’Hisenda ha apro­vat rebai­xar almenys un 25% l’IRPF d’enguany a agri­cul­tors i rama­ders per pal·liar les con­seqüències de la sequera i la guerra a Ucraïna. Segons els càlculs de l’exe­cu­tiu espa­nyol, uns 49.000 page­sos cata­lans es podran bene­fi­ciar de la mesura, que supo­sarà una reducció de la base impo­sa­ble al vol­tant dels 109 mili­ons d’euros.

L’ordre ha estat publi­cada aquest dimarts al BOE i deta­lla que a la boni­fi­cació de l’impost s’hi podran aco­llir els agri­cul­tors i rama­ders que tri­bu­ten pel sis­tema de mòduls. El text també inclou reduc­ci­ons específiques pels sec­tors en situ­ació més vul­ne­ra­ble i per zones geogràfiques i en alguns casos les boni­fi­ca­ci­ons arri­ben al 50% de l’impost, informa l’ACN.

L’agència deta­lla que la mesura esta­bleix una reducció del ren­di­ment net del 35% per l’adqui­sició de car­bu­rants agrícoles i del 15% per la com­pra de fer­ti­lit­zants en l’IRPF de 2023. Es tracta de dos dels pro­duc­tes que més s’han enca­rit durant l’últim any.

A més, es man­te­nen les reduc­ci­ons que ja es van esta­blir l’any pas­sat pels agri­cul­tors que hagin uti­lit­zat elec­tri­ci­tat en el rec i pels rama­ders que hagin adqui­rit pinso a ter­cers.

En relació amb els sec­tors con­si­de­rats més vul­ne­ra­bles, que es podran bene­fi­ciar de reduc­ci­ons específiques, són l’oli­vera i l’api­cul­tura, on la boni­fi­cació s’eleva fins al 50%, i el con­reu de cere­als, lle­gums, préssec, nec­ta­rina, alber­coc o sec­tors rama­ders, que la boni­fi­cació és del 30%.

Durant la seva com­pa­rei­xença davant la premsa, Pla­nas també ha expli­cat que el govern espa­nyol ha auto­rit­zat repar­tir 104 mili­ons d’euros a les comu­ni­tats autònomes per finançar pro­gra­mes agrícoles i rama­ders. Del total, una pri­mera línia de 84,8 mili­ons d’euros es des­ti­narà a pro­jec­tes en matèria de bio­se­gu­re­tat en sani­tat ani­mal i vege­tal i inver­si­ons en agri­cul­tura o eficiència energètica. La segona línia, de 19,2 mili­ons d’euros, serà per pro­gra­mes d’era­di­cació de malal­ties en ani­mals i de lluita con­tra pla­gues.

La pro­posta de dis­tri­bució del Minis­teri d’Agri­cul­tura deta­lla que a Cata­lu­nya li cor­res­po­nen 2,49 mili­ons d’euros de la pri­mera línia i 1,19 mili­ons d’euros de la segona.

Petició prèvia

Just al matí, la con­se­llera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, havia tor­nat a emplaçar el govern espa­nyol per aquest tema. Després que aquesta set­mana Jordà reclamés que l’Estat assumís un 40% de la moder­nit­zació del Canal d’Urt­gell, la titu­lar d’Acció Climàtica havia dema­nat a l’exe­cu­tiu pre­si­dit per Pedro Sánchez que implantés mesu­res fis­cals perquè els page­sos puguin afron­tar la situ­ació de sequera que té el camp català en una situ­ació extrema i insòlita.

La con­se­llera havia subrat­llat al minis­tre espa­nyol d’Agri­cul­tura, Luis Pla­nas, que “no n’hi ha prou de fle­xi­bi­lit­zar la PAC”, ja que Pla­nas va anun­ciar dime­cres pas­sat que dema­narà a la Comissió Euro­pea “mesu­res de fle­xi­bi­lit­zació o de caràcter excep­ci­o­nal” en l’apli­cació de les nor­mes de la política agrària comuna (PAC).

El bosc, sec

Al ple del Par­la­ment d’avui, Jordà ha avi­sat que els models mete­o­rològics no indi­quen “gai­res bones notícies i que els bos­cos cata­lans estan “molt secs” i “estres­sats”. “Pre­ve­iem una cam­pa­nya molt com­plexa”, ha avançat en el ple de la Cam­bra cata­lana abans de pre­sen­tar la cam­pa­nya per alt risc d’incen­dis. Jordà ha defen­sat que la gestió fores­tal és “l’única medi­cina” per pre­ve­nir els focs i afron­tar la sequera actual i les futu­res.

La con­se­llera ha lamen­tat la len­ti­tud del govern de l’Estat a l’hora d’imple­men­tar el decret de pre­venció d’incen­dis adop­tat l’estiu pas­sat i on s’esta­blia que les comu­ni­tats autònomes hau­rien de “redac­tar plans anu­als de pre­venció d’incen­dis amb els cri­te­ris que establís el minis­teri”. “Han pas­sat 9 mesos des de l’agost i encara estem espe­rant aquests cri­te­ris”, s’ha quei­xat. La titu­lar d’Acció Climàtica ha asse­gu­rat que tant Cata­lu­nya com el País Valencià tira­ran pel dret i apro­va­ran el mes que ve els seus plans. “Esta­ria bé que tots suméssim”, ha recri­mi­nat a l’exe­cu­tiu espa­nyol.

“Caldrà estar pre­pa­rats per la presa de mesu­res de pre­venció sense pre­ce­dents: per la natu­ra­lesa de la mesura, la durada en el temps o l’extensió en el ter­ri­tori, o per tot alhora”, ha adver­tit Jordà en la seva com­pa­rei­xença. Un dels grans objec­tius és evi­tar que els focs es con­ver­tei­xin en “grans incen­dis fores­tals”, els que cre­men més de 500 hectàrees i que solen avançar amb gran virulència. Es pre­veu una situ­ació “des­fa­vo­ra­ble” arreu, però pre­o­cu­pen espe­ci­al­ment el lito­ral i el pre­li­to­ral gironí i bar­ce­loní i la Cata­lu­nya cen­tral..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.