Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lula demana un alto el foc a Ucraïna per a “obrir camins al diàleg”

El mandatari brasiler ha expressat la seva “condemna” a la invasió de Rússia a Ucraïna

El pre­si­dent del Bra­sil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha con­dem­nat aquest dime­cres la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i ha defen­sat un ces­sa­ment de les hos­ti­li­tats com a via per a “obrir camins al diàleg” per a faci­li­tar una solució nego­ci­ada.

“Sense un alto el foc no és pos­si­ble con­ti­nuar”, ha adver­tit Lula da Silva, par­ti­dari de crear un fòrum de països per a pro­pi­ciar la pau, una pro­posta que ha sus­ci­tat males­tar a la UE i als Estats Units en con­si­de­rar que adopta una postura equi­dis­tant entre les dues parts en con­flicte.

En el seu dis­curs en el Palau Real de Madrid abans de l’esmor­zar que li han ofert els reis, el man­da­tari bra­si­ler ha expres­sat la seva “con­demna” a la invasió de Rússia que va començar al febrer de l’any pas­sat i defensa “la Carta de Naci­ons Uni­des i el dret inter­na­ci­o­nal amb l’objec­tiu de pre­ser­var la pau”.

“Volem obrir camins al diàleg que no obs­tru­ei­xin les sor­ti­des que ofe­reix la diplomàcia”, ha inci­dit Lula da Silva, per a qui el seu país i Espa­nya com­par­tei­xen el suport a “un ordre inter­na­ci­o­nal basat en el dret inter­na­ci­o­nal amb l’objec­tiu de pre­ser­var la pau”.

Lula ha subrat­llat que la guerra d’Ucraïna “en el cor d’Europa és una tragèdia per a la huma­ni­tat” i que el món “neces­sita la pau i també la soli­da­ri­tat”.

Lula da Silva ha transmès aquest mis­satge després que Felip VI hagi valo­rat la defensa de la pau del Bra­sil i hagi defen­sat la sobi­ra­nia naci­o­nal i la inte­gri­tat ter­ri­to­rial d’Ucraïna enfront de la “injus­ti­fi­ca­ble” agressió de Rússia com a base per a acon­se­guir una pau “dura­dora”.

França recolza “tot diàleg” que pugui contribuir a la pau a Ucraïna

La Presidència francesa ha donat la benvinguda aquest dimecres a l’intercanvi telefònic mantingut entre els líders d’Ucraïna i la Xina i ha manifestat que París “encoratja tot diàleg que pugui contribuir” a aconseguir la pau conforme “als interessos fonamentals d’Ucraïna i al dret internacional.

Fonts de l’Elisi han precisat que aquest era un missatge que el president francès, Emmanuel Macron, ja havia traslladat a Pequín durant la seva recent visita d’Estat a la Xina. “Encoratgem tot diàleg que pugui contribuir a la resolució del conflicte de conformitat amb els interessos fonamentals d’Ucraïna i el dret internacional. Aquest va ser el missatge transmès pel president de la República durant la seva visita d’Estat a la Xina, durant la qual el president Xi Jinping va comunicar al Cap d’Estat la seva intenció de reunir-se amb el president Zelenski”, han indicat.

Els comentaris de l’Elisi han arribat com a reacció a la “llarga” conversa telefònica que han mantingut aquest dimecres Xi Jinping, i el seu homòleg d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, la primera des de l’inici de la invasió russa.

Segons han informat mitjans estatals del país asiàtic, Xi va comunicar Zelenski que la Xina enviarà un representant governamental especial per a assumptes eurasiàtics a visitar Ucraïna i altres països amb el propòsit de “dur a terme una comunicació profunda amb totes les parts sobre una solució política a la crisi”.

Zelenski ha confirmat gairebé de manera simultània la “llarga i significativa” conversa mantinguda amb el líder xinès que, segons mitjans ucraïnesos, es va prolongar durant més d’una hora.

Donades les seves bones relacions amb Rússia, nombroses veus internacionals han demanat que Pequín usi la seva influència sobre Moscou per a detenir el conflicte.

A pesar que la Xina insisteix que manté una posició neutral en el conflicte, Xi no havia parlat amb Zelenski des del principi de la invasió russa a Ucraïna, però sí que ho ha fet en diverses ocasions amb el governant de Rússia, Vladímir Putin, i fins i tot ha fet una visita oficial a Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.