Economia

Brussel·les exigirà retallades als països més endeutats però donarà més flexibilitat per aplicar-les

Els Estats amb un dèficit superior al 3 % del PIB hauran de reduir-lo un 0,5 % cada any

La CE preveu multes per als socis que incompleixin els objectius de deute i dèficit pactats però

La Comissió Euro­pea (CE) ha pre­sen­tat aquest dime­cres una reforma de les nor­mes de dis­ci­plina fis­cal a la carta amb la que vol casar els desit­jos de més fle­xi­bi­li­tat de socis com l’Estat espa­nyol o França i les pre­o­cu­pa­ci­ons sobre el dèficit d’altres com Ale­ma­nya, que dema­nava mesu­res més estric­tes.

La pro­posta legis­la­tiva per a la reforma del Pacte d’Esta­bi­li­tat que la CE ha pre­sen­tat avui va en la línia de l’anunci que va fer al pas­sat mes de març, quan ja va avançar que tenia intenció de repren­dre el con­trol de les finan­ces públi­ques a par­tir del 2024, després de mesos de nego­ci­a­ci­ons entre els Estats mem­bres a nivell polític i de qua­tre anys de sus­pensió per la pandèmia i la guerra a Ucraïna.

L’objec­tiu de la nova fórmula de Brus­sel·les és que a llarg ter­mini els Estats redu­ei­xin el deute públic per sota el 60 % del pro­ducte inte­rior brut (PIB) i que situïn el seu dèficit públic per sota del 3% del PIB

Els països amb un deute públic supe­rior al 60 % del seu PIB hau­ran de reduir-lo de “manera plau­si­ble” o situar-lo en nivells “pru­dents” durant el ter­mini del pla i els que tin­guin un dèficit supe­rior al 3 % hau­ran de reta­llar-lo almenys en un 0,5 % del PIB cada any. En cas d’incom­plir l’objec­tiu fis­cal pac­tat, la CE podria impo­sar, en última instància, mul­tes equi­va­lents al 0,05 % del PIB de l’Estat mem­bre cada sis mesos per dèficit exces­siu fins que adop­tin “mesu­res efec­ti­ves”.

La Comissió ha introduït aquesta reta­llada anual obli­gatòria del dèficit, que no estava pre­vista en la seva pro­posta ini­cial, després que alguns països exi­gis­sin límits con­crets per garan­tir els ajus­ta­ments. En canvi, ha des­car­tat la pro­posta ale­ma­nya de rebai­xar el deute en un 1 % del PIB anual i ha eli­mi­nat la norma que obli­gava a reta­llar-lo en una vin­tena part cada any perquè era “massa rígida i exi­gent”.

Amb les noves regles fis­cals la CE vol apli­car un model menys agres­siu que l’adop­tat després de l’última crisi finan­cera. En aquest sen­tit, pro­posa que siguin els Estats els qui dis­se­nyin els seus pro­pis plans d’inver­si­ons i refor­mes per garan­tir la sos­te­ni­bi­li­tat dels seves finan­ces públi­ques a par­tir del 2024, posant espe­cial èmfasi en impul­sar inver­si­ons que acce­le­rin la tran­sició ecològica i digi­tal.

Els plans pres­su­pos­ta­ris dels Estats tin­dran un únic indi­ca­dor com a base, el de la des­pesa primària neta, que exclou els interes­sos del deute i les pres­ta­ci­ons d’atur.

Aques­tes tra­jectòries fis­cals naci­o­nals hau­ran d’estar basa­des en una sèrie de reco­ma­na­ci­ons “tècni­ques” que la CE enviarà a cada soci.

El marc tem­po­ral d’aquest plans haurà de ser de qua­tre anys o cinc anys –en funció de la durada de les legis­la­tu­res de cada Estat–, ampli­a­ble a set si el país es com­pro­met a adop­tar refor­mes estruc­tu­rals o inver­si­ons per a la des­car­bo­nit­zació i la digi­ta­lit­zació de la seva eco­no­mia.

L’exe­cu­tiu euro­peu defensa que la nova estratègia “reforçarà el poder de decisió dels Estats”, tot i que Brus­sel·les con­ti­nuarà asses­so­rant els fulls de ruta i serà qui donarà –o no– el vis­ti­plau als plans.

Brus­sel·les admet que la reforma busca adap­tar el marc pres­su­pos­tari de la Unió Euro­pea (UE) a la “hete­rogènia” posició fis­cal del seus vint-i-set mem­bres, les deu­tes de molts dels quals s’han dis­pa­rat en els últims anys, i alhora dei­xar marge per acce­le­rar les tran­si­ci­ons verda i digi­tal. L’Estat espa­nyol va tan­car el 2022 amb un dèficit del 4,8 % i un deute del 113,2 % del PIB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.