Política

La fiscalia exigeix a Llarena que citi a Ponsatí tenint en compte el calendari del Parlament Europeu

Després que l’eurodiputada de Junts i exconsellera d’Educació, Clara Ponsatí, plantés el passat 24 d’abril al jutge Pablo Llarena per declarar per un delicte de desobediència per la seva implicació en l’organització del referèndum de l’1-O, argumentant que tenia feina al Parlament Europeu, la fiscalia del Tribunal Suprem (TS) ha demanat al magistrat instructor que la torni a citar tenint en compte el calendari de les sessions europees. Llarena va donar cinc dies a les parts perquè es pronunciessin sobre la incompareixença.

En un escrit fet públic avui el ministeri públic planteja que es tingui en compte aquest calendari de les pròximes setmanes” per tal de “compatibilitzar els seus drets com a eurodiputada i les seves obligacions processals”.

Un dels motius esgrimits per Ponsatí per no comparèixer va ser que tenia sessions convocades de diverses comissions a l’Eurocambra el mateix dia, la qual cosa “resultaria en qualsevol cas incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brussel·les”, deia l’escrit presentat per la seva defensa.

El ministeri públic apunta que “en atenció a la documentació aportada i havent justificat en principi la incompareixença per l’assistència a reunions de treball de les comissions del Parlament”, se l’hauria de tornar a citar “requerint a tal efecte a la seva representació processal” el seu calendari de treball al Parlament Europeu, segons explica l’ACN.

No suspendre el procediment

La fiscalia rebutja suspendre el procediment tal com demana Ponsatí. La defensa de l’eurodiputada va argumentar que la immunitat parlamentària hauria de fer suspendre la causa. El ministeri públic no veu aplicable a aquest cas la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que esgrimia Ponsatí.

“Si la processada no hagués eludit l’acció de la justícia des de l’inici del procediment penal, ja s’hauria dictat sentència respecte de la mateixa abans d’haver arribat a ser eurodiputada”, insisteix la fiscalia, que remarca que Ponsatí no tenia el “privilegi de la inviolabilitat” quan es van cometre els fets pels quals se la processa per desobediència.

“Donat que no es necessita suplicatori ni autorització del Parlament Europeu per continuar el procediment penal contra la processada, la suspensió del procés que interessa la recurrent és inadmissible i inaplicable en aquest cas”, diu l’escrit signat pels fiscals del Suprem Javier Zaragoza i Fidel Cadena.

El ministeri públic també defensa que s’ha respectat “escrupolosament” la seva immunitat de desplaçament a la UE perquè hagi pogut exercir com a eurodiputada i recorda que se la va deixar en llibertat després que tornés a trepitjar l’estat espanyol a finals de març. “Amb l’obligació de comparèixer a les citacions judicials, obligació que està incomplint”, remarca.

En la providència de Llarena demanant a les parts que es pronunciessin, el magistrat plantejava si l’ordre de compareixença hauria de convertir-se en una ordre de detenció. La fiscalia es limita a apuntar que “es tracta d’una mesura instrumental de caràcter provisional” prevista per poder continuar amb el procediment penal i subratlla que “no modificarà la seva situació de llibertat provisional en el procediment”.

L’eurodiputada va tornar el 28 de març, després de cinc anys a l’exili. Els Mossos la van detenir i, després de ser alliberada, va ser citada a declarar al Tribunal Suprem el dia després de Sant Jordi. Des de llavors, ja havia apuntat en nombroses ocasions que no tenia previst presentar-se davant Llarena, tot i que mai havia assegurat categòricament que el plantaria.

Ponsatí també ha obert un altre front judicial presentant un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) denunciant que es mantenen “en secret els atestats dels Mossos d’Esquadra que han servit per reprimir manifestants independentistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.