SOCIETAT
L’entitat que ha vetllat per les víctimes del 17-A plega denunciant inacció dels governs
La promesa oficina d’atenció a les víctimes de la Generalitat no avança
Encara no s’han localitzat 250 afectats pels atemptats de l’agost de 2017
Quasi sis anys després dels atemptats de l’agost de 2017 hi ha 250 víctimes d’aquells fets que encar no saben que ho són, no han estat localitzats. L’entitat que s’ha dedicat a tenir-ne cura, la UAVAT, ha acabat llençant finalment la tovallola en l’intent de localitzar-les. La llei de protecció de dades s’ha erigit com un mur infranquejable, i les poques ganes de col·laborar de les administracions, Generalitat i l’Estat, ha fet la resta.
Aquesta tarda, la plana major de l’entitat ha convocat la premsa per anunciar que plega, que es dissol, i ho ha fet llençant durs restrets d’inacció a les administracions i, en concret, a la Generalitat que ha promès ja fa mesos la creació d’una oficina d’atenció a les víctimes del terrorisme que no es crea.
“Avui fa cent dies que vam tenir l’última reunió amb Interior i Exteriors, i no hem tingut cap resposta”, ha exemplificat Robert Manrique. ”No podem perpetuar aquesta anomalia en el teixit associatiu”, ha reblat Elisa Micciola.
L’anomalia denunciada és el fet que hagi d’haver estat una associació la que s’hagi encarregat, fins on ha pogut, de localitzar les víctimes i vetllar pels seus interessos. La petició que fan ara al a Generalitat és que, d’una vegada per totes, es crei l’oficina d’atenció a les víctimes i es redacti el protocol d’atenció, qüestió sobre la qual sembla ser que ja s’hi està treballant, però sense més.
Aquest protocol ha de ser clau perquè no es repeteixin les circumstàncies ocorregudes arran dels atemptats de 2017 on hi ha hagut llistats diferents i no coincidents amb nombre d’afectats, o víctimes que “no sabíem que ho érem”, segons han explicat aquesta tarda al col·legi de periodistes els propis afectats. Aquestes víctimes han llegit un manifest on han retret als partits polítics “prometre i no complir” i han denunciat ser víctimes d’un “silenci devastador” per part de les administracions.
La sentència de l’Audiència Nacional sobre aquells fets identifica 345 víctimes però encara no un centenar són les úniques que saben que tenen la condició de víctima. Des del ministeri de l’Interior s’al·lega que la sentència encara no és ferma i s’ajorna a aquell moment la tasca de la recerca. Aquesta funció que duia a terme la UAVAT ha quedat estroncada en no poder avançar per les restriccions que suposa la llei de protecció de dades que els impedeix accedir a fitxers.
La UAVAT es dissoldrà com entitat però els seus responsables ja han dit que, de forma individual, queden a disposició de les administracions per participar en el disseny de les polítiques d’atenció a les víctimes. A la roda de premsa hi han estat presents representants de l’entitat de víctimes de l’11.M de Madrid, que ja han prestat suport a les víctimes del 17-A i que ara agafaran la torxa que deixa la UAVAT, segons han dit.