Música

MÚSICA

El Sónar, protagonista del piromusical de la Mercè

El Sónar celebrarà el seu 30è aniversari el mes de juny fent el que ha fet “sempre”: una mirada “al present i futur” de la cultura digital i la música electrònica. Sense gaire escarafalls, doncs, viurà una 30a edició els dies 15, 16 i 17 de juny amb noms com ara Aphex Twin, Eric Pridz, Bad Gyal, Fever Ray, Peggy Gou i Little Simz i una especial dedicació, en les activitats de Sónar+D, a resseguir l’impacte de la intel·ligència artificial en les arts i, de retruc, en tota la societat. Sí que hi haurà una gran festa al setembre, però: el Sónar serà el protagonista del piromusical de la Mercè, tal com va anunciar ahir Ricard Robles, codirector del festival. “Ens fa molta il·lusió”, va admetre. “Els 30 anys d’història musical del Sónar els condensarem en 25 minuts, la qual cosa és tot un repte però també una cosa divertida.”

El Sónar 2023, en una edició que el també codirector Enric Palau va definir d’“intensa, diversa i festiva” però, a la vegada, amb “molt poca nostàlgia”, es nodrirà de més de 250 propostes i, en les seves activitats diürnes, canviarà la disposició horària i d’espais per “combatre la calor”, en previsió que “en farà més” ara i en el futur: la plaça de l’espai de Fira Barcelona quedarà gairebé tota sota cobert, l’escenari del Sónar Village es desplaçarà a un lateral i la zona de restauració és traslladarà dins d’un dels pavellons.

Entre els grans reclams artístics, segons els organitzadors, hi ha Holo, d’Eric Prydz, que l’equip del Sónar defineix com “la producció audiovisual immersiva més espectacular del moment a escala mundial”; el retorn al festival, ara en el Sónar de Nit, de la maresmenca Bad Gyal, que ja havia actuat en el Sónar quan encara no s’havia convertit, segons va definir-la Palau, en una “icona per a les noves generacions”; el retorn, també, després de 12 anys, d’un referent de l’electrònica com és Aphex Twin, i l’actuació de la rapera londinenca Little Simz, que també fa el salt al Sónar de Nit després d’haver actuat en la jornada diürna del festival l’any 2018.

Presència catalana

A banda de Bad Gyal, la graella artística del festival tindrà altres artistes catalans, com per exemple el pianista i compositor igualadí Carles Viarnès, que, en aliança amb l’artista visual Alba G. Corral, presentarà un disc desenvolupat al voltant de l’hiperorgue, un instrument innovador format per orgues de tubs artesanals connectats amb interfícies electròniques via MIDI; Desert, i Clara Aguilar & Marina Herlop. “Tenim la voluntat de ser una casa comuna per a les diferents comunitats de les arts avançades”, va manifestar Robles. “Barcelona té una gran riquesa en aquest aspecte i les volem fer interactuar.”

En paral·lel a la programació musical, també passaran pel festival artistes com ara Black Coffee, The Blessed Madonna, Fever Ray, Honey Dijon, La Zowi i Samantha Hudson; a Fira Barcelona tindrà lloc l’onzena edició de la trobada de cultura digital i tecnologies creatives Sónar+D, que enguany, amb més de 130 propostes, abordarà les “implicacions culturals, ètiques, econòmiques i industrials de les noves eines i els processos creatius vinculats a la intel·ligència artificial”. L’emergència climàtica i les diferents maneres d’actuar, conscienciar i divulgar des de les comunitats artístiques seran també un dels altres eixos de Sónar+D

D’altra banda, i finalment, la campanya gràfica del Sónar en la seva edició d’aniversari ha estat treballada amb intel·ligència artificial i es basa en les 29 campanyes prèvies que ha tingut el festival, algunes de les quals, com la que va tenir Diego Armando Maradona de protagonista, molt recordades encara pels aficionats al Sónar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.