Economia

Consum multiplica per sis els expedients sancionadors a grans tenidors per no oferir lloguer social

L’organisme ha incrementat les tasques d’inspecció i ha obert 353 procediments en el que portem d’any

L’import total de les multes imposades és de 2,25 milions d’euros

El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum, ha obert 353 expedients sancionadors des del gener d’enguany a grans tenidors per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d’exclusió residencial. Aquesta xifra, que respon a la intensificació de la tasca d’inspecció de l’organisme sobre aquest aspecte, representa un 509% més que en tot el 2022, és a dir, sis vegades més que l’any passat, quan encara no ha transcorregut ni la meitat de l’exercici.

Pel que fa a l’activitat inspectora, Consum l’ha incrementat un 459% respecte a l’any passat, amb la incorporació de 19 professionals dedicats especialment a vetllar pel compliment de la llei que han realitzat 458 accions inspectores des del gener.

En el procediment d’inspecció, Consum ha detectat infraccions per no acreditar documentalment l’oferta de lloguer social a persones o famílies en situació de vulnerabilitat, abans d’iniciar el procediment per a desnonar-les. Les dades, que el Departament d’Empresa i Treball ha recollit en una nota, han estat confirmades pel conseller Roger Torrent després de reunir-se amb el director de Consum, Albert Melià Roset, per abordar l’estat de situació del programa.

Tots aquests avenços, segons Torrent, són el resultat del programa específic que va impulsar el govern l’octubre passat per reforçar i garantir la protecció de les persones que es troben en situació d’emergència habitacional.

“Valorem molt positivament aquests primers resultats del programa que hem posat en marxa –ha manifestat Torrent–, ja que en només quatre mesos hem quintuplicat les actuacions de control de tot l’any passat, tot fent aflorar incompliments que cal eradicar”.

Dels expedients sancionadors oberts, 91 ja s’han resolt amb sanció per realitzar pràctiques que exclouen o limiten els drets de les persones consumidores, infracció greu d’acord amb la llei del codi de consum de Catalunya, amb multes de fins a 30.000 euros per expedient. L’import global de les sancions imposades ascendeix als 2,25 milions d’euros.

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament –o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament–, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial, d’acord amb el nivell d’ingressos previst en la llei. Una llei del 2022 amplia aquesta protecció a tots els ocupants d’habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d’arrendament, per haver patit un procés de reclamació d’un deute hipotecari, o per haver ocupat un habitatge buit d’una entitat financera o fons d’inversió.

Així mateix, la normativa vigent estableix l’obligació de fer constar la informació relativa a l’índex de referència de preus de lloguer d’habitatges, tant a les ofertes d’arrendament com al contingut dels contractes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.