Política

estat espanyol

Ayuso a tocar de la majoria absoluta a Madrid, segons el CIS

Les esquerres no sumarien més que el PP per presentar una alternativa de govern

El PSOE podria retenir els seus principals feus autonòmics

Els socialistes serien els més votats en les municipals en percentatge total de vots

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat aquest dijous una macroenquesta sobre les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M, que dibuixa un panorama general favorable al PSOE. Els socialistes podrien mantenir els principals feus que el PP havia assenyalat com a objectius d’aquesta campanya i serien, a més, la força més votada a les municipals en percentatge total de vots, amb un 31,7% davant el 27,3% del PP, és a dir, li trauria un avantatge de quatre punts. Les candidatures de Podem, IU i la resta de marques municipals de l’entorn de la formació morada serien obtindrien el 7,9%, per davant dels ultradretans de Vox, que es quedarien com quarta força, amb el 6,8%. Cs, fins ara amb un important poder municipal, cauria en picat i només sumaria un 1,7% dels vots en el total de l’Estat.

El PP renovaria els ajuntaments de Madrid i Saragossa, mentre que el PSOE també aguantaria a Sevilla.

A banda de les municipals, el 28-M també alguns territoris estan cridats a les urnes per renovar els seus parlaments. A banda del País Valencià i les Balears, també hi ha eleccions a Madrid, l’Aragó, Astúries, Cantàbria, Navarra, Castella i la Manxa, Extremadura, Múrcia, La Rioja, les Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

La macroenquesta preelectoral apunta que la dirigent del PP Isabel Díaz-Ayuso acaronaria la majoria absoluta i els socialistes podrien mantenir els seus principals feus. Només estarien en risc l’Aragó, on guanyarien els d’Alberto Núñez Feijóo, i La Rioja, on, el sondeig pronostica un empat entre el PSOE i el PP.

Castella i la Manxa

D’acord amb la macroenquesta electoral, a Castella i la Manxa, explica l’agència ACN, el socialista Emiliano García Page podrà renovar el seu govern. El PSOE obtindrà entre 16 i 22 diputats (majoria absoluta amb 17), mentre que el PP n’obtindria entre 9 i 11 i no podria sumar amb Vox, a qui el CIS augura entre 2 i 4 diputats. Podem està en una forquilla d’entre 0 i 2 diputats.

Extremadura

Guillermo Fernández Vara tornaria a guanyar pel PSOE les eleccions, però perdre la majoria absoluta. El CIS li dona entre 28 i 29 diputats (majoria absoluta amb 33) i podria mantenir el govern amb un pacte amb Podem, que obtindria entre 4 i 8 escons. El PP es quedaria amb entre 24 i 26 diputats i no podria sumar amb Vox, que en tindria entre 5 i 6.

Madrid

En canvi, el PP frega la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso obtindria entre 61 i 70 diputats (majoria absoluta amb 68) i no hauria de necessitar Vox, a qui el CIS augura entre 8 i 11 diputats, informa l’ACN. Més Madrid, amb entre 29 i 30 diputats; Podem, amb entre 8 i 10, i el PSOE, amb entre 19 i 26, no sumarien per presentar una alternativa de govern i desbancar Ayuso.

Múrcia

El PP, explica l’ACN, també revalidaria el govern a Múrcia, on obtindria entre 17 i 18 escons i hauria de sumar amb Vox, a qui el CIS atorga entre 7 i 9 diputats, per superar el llindar de la majoria absoluta (23). El PSOE es quedaria amb entre 14 i 16 diputats i Podem amb entre 4 i 5.

Cantàbria

El PP també s’imposaria a Cantàbria, on des del 2015 governa Miquel Ángel Revilla del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). Segons el sondeig del CIS, el PP podria aconseguir el pròxim 28-M entre 12 i 13 escons i podria tenir el suport de Vox, amb entre 4 i 5 escons. El PSOE es quedaria amb entre 8 i 9 escons i Podem amb entre 2 i 3, de manera que el PRC, amb entre 6 i 7 escons tindria la clau del govern.

Aragó

El president Javier Lambán podria reeditar els pactes per aconseguir mantenir el govern. Segons el CIS el PP guanyaria les eleccions a aquest territori amb entre 24 i 28 diputats, insuficients per assolir la majoria absoluta (34) amb Vox, a qui el CIS augura entre 3 i 5 diputats. El PSOE obtindria entre 24 i 26 diputats que podria sumar als 3 de Podem, l’1 d’IU, l’1 del PAR i els entre 2 i 4 de la Chunta Aragonesista.

Les Canàries

Una situació similar a la de les Canàries. El PSOE s’imposaria amb entre el 29,7% i el 36,3% dels vots, i el PP quedaria segon amb entre el 17,2% i el 22,8% i no en tindria prou amb Vox per governar.

La Rioja

A La Rioja el PP guanyaria les eleccions amb entre 14 i 15 diputats, informa l’ACN. En podria tenir prou amb Vox, que n’obtindria entre 1 i 2 per formar govern, però manté un frec a frec amb la suma del PSOE, entre 13 i 14 escons, i Podem, amb entre 2 i 4.

Astúries

El PSOE s’imposaria clarament amb entre el 32,3% i el 41% dels vots, mentre que el PP es quedaria amb entre el 23,3% i el 31,3%, segons el sondeig del CIS, que a Astúries no fa estimació d’escons. Vox seria tercera força amb entre un 6,5% i un 11,7%, i Podem la quarta amb entre un 5,5% i un 10,4%.

Navarra

Maria Chivite podria tornar a ser presidenta d’un govern encapçalat pel PSOE. El PSN obtindria entre 9 i 12 diputats i reeditar la coalició amb Geroa Bai, que n’obté entre 8 i 10, i Podem, amb entre 2 i 4. El PP es queda amb entre 5 i 6 diputats, i Vox entre 2 i 3, i malgrat que UPN guanyaria les eleccions amb entre 10 i 13 escons no podria formar govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.