Política

moldàvia

Moldàvia abandona la CEI

El president del Parlament moldau considera que l’Assemblea Interparlamentària de la postsoviètica Comunitat d’Estats Independents és una estructura inútil

Moldàvia ha anunciat aquest dilluns que iniciarà el procediment per abandonar l’Assemblea Interparlamentària de la postsoviètica Comunitat d’Estats Independents (CEI).

“He pres la decisió d’iniciar el procés perquè Moldàvia denunciï l’acord sobre l’Assemblea Interparlamentària de la CEI”, ha afirmat el president del Parlament moldau, Igor Grosu, en una compareixença de premsa recollida per l’agència Efe. Grosu també ha dit que l’Assemblea Interparlamentària de la CEI és una estructura “inútil” per a Moldàvia.

“Després de 30 anys, va quedar molt clar que la inclusió de la República de Moldàvia a les estructures de la CEI no ens va ajudar a resoldre el conflicte de Transnístria, a treure l’exèrcit rus del territori de la República de Moldàvia”, ha dit Grosu citat pel digital Noi.md.

Ha destacat també que la pertinença a la CEI tampoc ha protegit Moldàvia de “xantatges energètics en ple hivern, d’amenaces i comunicats oficials hostils”.

“Després que un país fundador de la CEI, la Federació Russa, ataqués bàrbarament un altre estat fundador, Ucraïna, ocupant els seus territoris i matant els seus ciutadans, aquesta organització ja no es pot dir comunitat”, ha subratllat Grosu. Informa Efe que el president del legislatiu ha precisat que la decisió d’abandonar l’Assemblea Interparlamentària ha estat adoptada després de consultes amb la formació governant, l’europeista Partit d’Acció i Solidaritat (PAS), i la presidenta del país, Maia Sandu.

Ha afegit que pròximament proposarà al Parlament que demani formalment al primer ministre, Dorin Recean, que prepari el projecte de llei per denunciar l’acord.

Què és la CEI?

La Comunitat dels Estats Independents (CEI) és una organització internacional que regula les relacions de cooperació entre la majoria dels estats que formaven part de l’URSS. L’organització està actualment integrada per Armènia, l’Azerbaidjan, Bielorússia, el Kazakhstan, el Kirguizistan, Moldàvia, Rússia, Tadjikistan i l’Uzbekistan, mentre que Ucraïna –membre fundador–, i Geòrgia van abandonar la CEI i el Turkmenistan té estatus de país associat. Per la seva banda, les repúbliques bàltiques d’Estònia, Lituània i Letònia es van oposar en el seu moment a ingressar a l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.