Societat

Societat

La casa de la costura

La Xarxa de Dones Cosidores aplega set grups de dones de Barcelona, que a través de la costura tenen un espai de trobada i de producció

Les participants s’organitzen per tirar endavant els projectes i encàrrecs, i se’n reparteixen els guanys

Fan una campanya per recaptar fins a 22.000 euros per millorar el taller, al barri d’Horta

“Puc fer el que més m’agrada, cosir, i passar temps amb les companyes, que per a mi és una sort”

Només és una tarda, la dels dijous, que la Milouda es pot acos­tar fins al petit taller a tocar de la ronda de Dalt, al barri d’Horta. “Espero tota la set­mana que arribi aquest dia, perquè aquí sem­pre hi ha som­riu­res”, explica aquesta mare de família que s’hi des­plaça des de Tri­ni­tat Vella per apren­dre a fer anar la màquina de cosir quan acaba les hores de feina nete­jant en una casa. Es va afe­gir al grup de cos­tura que tenia la Fun­dació Pare Manel, una de les enti­tats que, jun­ta­ment amb la coo­pe­ra­tiva Etcèteres, han impul­sat i acom­pa­nyen la Xarxa Dones Cosi­do­res. A la ciu­tat de Bar­ce­lona exis­tei­xen molts grups de cos­tura, amb un entra­mat de més de 250 dones, majo­ritària­ment situ­ats als bar­ris amb con­di­ci­ons soci­o­e­conòmiques més des­fa­vo­ra­bles. Grups de dones a qui uneix l’afició per cosir i que tro­ben en aquests espais una opor­tu­ni­tat de com­par­tir neguits i fer rea­li­tat pro­jec­tes que les ajuda a créixer en l’àmbit per­so­nal.

La Fàtima és una altra de les joves que s’acos­ten tres cops a la set­mana al taller per avançar en els encàrrecs que reben. Quan aca­ben amb la feina, tenen temps per pen­sar en els seus dis­senys i arti­cles per comer­ci­a­lit­zar a les fires d’arte­sa­nia on van per ven­dre sota el nom de la xarxa. Tot i que la Fàtima, de ben petita, al Mar­roc, va apren­dre a cosir i va acon­se­guir el títol de modista, està molt interes­sada en tots els cur­sos que ha pogut anar fent i on “sem­pre hi ha detalls en cos­tura i coses per apren­dre”.

El pro­jecte de la xarxa va néixer el 2019, abans que esclatés la pandèmia. Una de les impul­so­res, Carme de la Madrid, explica que només es va fer una pri­mera assem­blea abans no es con­finés la població, però les dones no van dei­xar de cosir, ben al con­trari. “Es van impli­car des del pri­mer moment, totes des de casa, per fer 16.000 mas­ca­re­tes”, recorda De la Madrid sobre uns ini­cis com­pli­cats que es van adreçar en el moment en què van dis­po­sar del suport de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, que els va cedir l’antic espai de la gent gran d’Horta, que han recon­ver­tit en el taller i on fan plans de for­mació per a les dones. Durant la set­mana, pas­sen pel taller més de 60 dones, que par­ti­ci­pen en els cur­sos i espais comu­ni­ta­ris i es tro­ben diver­sos cop l’any. L’espai el com­par­tei­xen amb una tren­tena de veïnes del barri que les tar­des de dilluns també s’hi acos­ten per cosir.

“Volem donar cabuda a més dones, ampliar un taller de seri­gra­fia i com­prar màqui­nes i mobi­li­ari”, explica Carme de la Madrid, que des­taca la neces­si­tat que les cos­tu­re­res esti­guin còmodes al seu lloc de tre­ball. Amb aquest espai reno­vat, es vol fer un pas més per ser més “ràpides i efi­ci­ents” en la pro­ducció en cadena dels encàrrecs que van rebent. Per inver­tir en la remo­de­lació del taller, han posat en marxa una cam­pa­nya de mece­natge que estan impul­sant a través de Goteo per acon­se­guir finançament. En el tram final ja han acon­se­guit superar la xifra mínima de 9.000 euros i con­fien encara a incre­men­tar el nom­bre de dona­ci­ons per asso­lir en els últims deu dies el sos­tre màxim de 22.537 euros.

Al taller s’hi res­pira ambi­ent de tre­ball un dijous a la tarda. N’hi ha que no s’atu­ren per donar sor­tida a la feina dar­rere les màqui­nes de cosir. D’altres s’orga­nit­zen per repar­tir altra feina o dis­cu­tei­xen com han de tirar enda­vant pro­jec­tes que tenen entre mans. Les tau­les són ple­nes de mos­tres de teles que han d’esco­llir. Una de les noies es dedica a doble­gar i plan­xar alguns dels retalls que al cap de poques hores es con­ver­ti­ran en embol­calls per als entre­pans. És un dels arti­cles que es con­fec­ci­o­nen, com les bos­ses, coi­xins terapèutics o roba de petita infància que fabri­quen amb tei­xits reci­clats pro­vi­nents d’exce­dents de pro­ducció. “Tenim mol­tes robes que ens donen les empre­ses”, explica la Milouda, que és de les més vete­ra­nes, quan va començar a cosir al taller de la Fun­dació del Pare Manel, que tre­ba­lla per la inserció labo­ral en els bar­ris de Ver­dum i Roque­tes. “Puc fer el que més m’agrada, cosir, i estar amb les com­pa­nyes que per mi és una sort”, diu con­vençuda.

Tot el que es fabrica al taller ho venen a les fires d’arte­sa­nia, on comer­ci­a­lit­zen sota el nom de l’asso­ci­ació. També ate­nen encàrrecs que els fan. Amb aquest model d’empre­ne­do­ria col·lec­tiva les dones posen el preu del seu tre­ball amb el que poden con­ci­liar amb altres fei­nes par­ci­als que tenen. La Xarxa de Dones Cosi­do­res ha con­trac­tat una de les dones que va començar cosint al taller i ara orga­nitza les pro­duc­ci­ons. Un dels rep­tes del pro­jecte seria que les dones ense­nyen a cosir pogues­sin ser con­trac­ta­des com a pro­fes­so­res de cos­tura bàsica per ense­nyar a d’altres fent for­mació als casals o cen­tres cívics on hi ha grups de cos­tura. Per les impul­so­res del pro­jecte comu­ni­tari aquesta seria una bona manera d’anar “ampli­ant i tei­xint” la casa de la cos­tura.

Anar-hi a fer la bossa
La campanya de mecenatge, que finalitza el 28 de maig, ofereix recompenses als col·laboradors que donin suport al projecte per millorar el taller. Els qui vulguin conèixer de prop l’activitat del taller poden fer aportacions econòmiques, i això els oferirà la possibilitat de visitar-lo o fins i tot animar-se a fer un taller de costura. Els qui tinguin nocions podran endur-se a casa una bossa de tela o fer-se un quimono.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.