Política

política

Tsunami Democràtic, 18 noms sota sospita

La Guàrdia Civil situa Xavier Vendrell i Oriol Soler en un lloc clau de la plataforma independentista però reconeix que el “comandament és desconegut”

La Guàrdia Civil té sota sospita de tenir alguna relació amb l’organització dels actes de Tsunami Democràtic, la tardor del 2019, a un mínim de divuit persones. Sis d’aquestes persones centren el gruix de la investigació i les dotze restants, algunes identificades amb nom i cognom i les altres per la referència d’un nom en clau, haurien tingut alguna participació de col·laboració o estarien al corrent dels actes de protesta que es van dur a terme.

La referència sobre les persones a qui la Guàrdia Civil vincula amb Tsunami Democràtic consten en un informe que la institució armada ha entregat al jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional que ho investiga des del 2018. De totes maneres, la investigació no ha pogut determinar qui hi ha al front de la plataforma i, en aquest sentit, parla d’un “comandament inexistent”.

Els principals noms objecte d’investigació ja vant transcendir a la llum quan van se detinguts en el marc de l’operació Volhov. El col·labordor de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’ex conseller, Xavier Vendrell, el promotor cultural, Orio Soler, el polític i empresari, David Madí, la membre de la fundació El Brot i actual membre de la direcció d’ERC, Marta Molina, i el restaurador gironí, Josep Campmajó.

La investigació també cita José Rodríguez Sellés, Jaume Caban, Nicola Foglia, Bruno Pérez Juncà com a persones que haurien tingut converses compromeses amb els principals investigats. També s’hi identifiquen tres policies, dos que són membres del cos dels Mossos i un de la policia local de Girona, que haurien facilitat informació sensible com ara identitats de vehicles o moviments de Poliica Nacional i Guàdia Civil.

Entre les identitats que se citen n’hi ha d’encriptades perquè els investigats s’hi referien amb un nom encobert. En aquest sentit s’apunta a Matagalls, Joana, Konan, Parecarbasser i Congestus.

En analitzar el paper d’Alay es cita el nom del president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigcemont, a qui el primer hauria mantingut informat de la qüestió del Tsunami, segons la Guàrdia Civil.

En el terreny opertiu, l’informe de la Benemèrita dóna a Oriol Soler i Xavier Vendrell un paper preponderant en l’organització dels actes de protesta que es van fer a l’aeroport de Barcelona, la Jonquera o a l’exterior del Camp del Barça. Com a proves aporten una conversa de Vendrell on parlaria en primera persona de la consecució d’haver posat un escenari al mig de l’autopista, com va passar en la protesta promoguda per Tsunami a la Jonquera.

D’Oriol Soler es diu que va “monotoritzar” les protestes convocades per la plataforma, mentre que de David es diu només que “era coneixedor del que pretenia Tsunami”. De Molina es reconeix que “no hi ha dades que evidenciïn un paper rellevant” d’aquesta, mentre que a Campmajó se li atribueix capacitat de “comandament d’un grup de persones” . En aquest punt, l’informe es contradiu perquè posa Molina al mateix nivell de “responsable de grup” que Campmajó quan, unes línies més amunt, assegura que la dona no tenia un paper important.

Es dóna la circumstància que el dia que Campmajó va ser detingut al seu domicili de Girona, sota l’acusació de terrorisme, tot just va estar sota custòdia de la Guàrdia Civil unes hores, una actuació policial poc concordant amb la gravetat dels càrrecs que se li imputaven.

La investigació del jutjat 6 de l’Audiència Nacioonal es troba encara en la fase d’instrucció. Després desl informes de la Guàrdia Civil caldrà esperar ara quin moviment fa la Fiscalia i quines persones són citades a declarar en condició d’investigat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.