La V Jornada d’Auditoria i Comptabilitat a Girona aborda els reptes i les oportunitats de la directiva sobre sostenibilitat
Més de 30 experts han abordat totes les novetats i qüestions rellevants a tenir en compte actualment en l’àmbit de l’auditoria i la comptabilitat en la V Jornada d’Auditoria i Comptabilitat organitzada conjuntament el 18 i 19 de maig a Girona per part del Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Registro de Economistas Auditores (REA) del Consejo General de Economistes.
En la ponència inaugural de la jornada, el president de l’Instituto de Contabilidad y Auditoría de Cuentas (ICAC) Santiago Durán va destacar que, segons la directiva sobre sostenibilitat, unes 200 empreses grans de més de 500 treballadors ja hauran d’aportar informació detallada sobre aspectes de sostenibilitat a partir de l’exercici 2024.
En la inauguració de la jornada, l’Alcaldessa de Girona Marta Madrenas va assegurar que “estem en la quarta revolució industrial digital i tecnològica” i va afegir que “les empreses que no pugin al tren de la tecnologia no sobreviuran ja que aquesta és absolutament decisiva”. D’altra banda, Madrenas va admetre que “l’excés de normativa porta a la paralització de l’administració i a prestar un pitjor servei”. L’Alcaldessa de Girona també va voler agrair la tasca dels col·legis professionals i posar de relleu el seu paper “clau” a la societat.
La inauguració de la jornada també va comptar amb les intervencions del degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy, el president del Registro de Economistas Auditores (REA) del Consejo General de Economistas Emilio Álvarez i el president de la Seu de Girona del Col·legi d’Economistes de Catalunya Lluís Bigas, els quals van coincidir en remarcar la importància de l’actualització professional dels economistes en els àmbits de l’auditoria i la comptabilitat, molt marcats per la sostenibilitat i la digitalització. El degà del CEC Carles Puig de Travy també va apuntar als riscos de la concentració de mercat que es dona en el sector de l’auditoria, mentre que el president del REA-CGE Emilio Álvarez va alertar de la urgència de captar i retenir el talent.
a ponència inaugural va anar a càrrec de Santiago Durán, president de l’Instituto de Contabilidad y Auditoría de Cuentas (ICAC), el qual va parlar del marc de la informació corporativa. Durán va repassar els diversos canvis normatius que afecten l’auditoria i la comptabilitat i va recordar que les empreses amb més de 500 treballadors hauran d’aportar informació més detallada sobre aspectes de sostenibilitat a partir de l’exercici 2024 segons la directiva sobre sostenibilitat. Santiago Durán va explicar que la directiva sobre la Informació de Sostenibilitat que hauran de presentar les empreses és fruit de l’aspiració de la Unió Europea de reforçar la lluita contra el canvi climàtic i de promoure la transició verda. També va comentar que la nova Directiva modifica diverses normes prèvies, entre elles la Directiva 2013/34/UE sobre Informació empresarial no financera. El president de l’ICAC va destacar que “en el cas espanyol s’ha fet un gran esforç per fer la transposició de la directiva europea i s’ha complert amb l’objectiu de tenir-ho llest abans del juliol del 2024”. Santiago Durán també va admetre que “els continus canvis normatius que es viuen en el sector de l’auditoria i la comptabilitat afecta especialment als petits i mitjans despatxos” i, en aquest sentit, va afirmar que “ara toca posar fre a tant canvi normatiu per ser capaços d’absorbir el que s’ha donat fins ara”. D’altra banda, va subratllar que la directiva sobre sostenibilitat pot ser a la vegada una oportunitat per als petits i mitjans despatxos ja que farà que els proveïdors de les empreses vulguin sumar-se a informar sobre sostenibilitat.