Política

RASHID KHALIDI

HISTORIADOR I ESCRIPTOR EXPERT EN EL PRÒXIM ORIENT

“Israel ha enterrat la solució dels dos estats”

“Des del 1967, tots els governs israelians han expandit els assentaments jueus amb el propòsit explícit d’impedir un estat palestí”

“Per què la democràcia a Ucraïna és més important que la democràcia al món àrab?”

“Els palestins han de restablir el consens al voltant d’un projecte nacional, definir una estratègia i explicar-la al món”

UNA VEU PALESTINA ALS EUA
Nascut a Nova York el 1948, l’any de la partició de Palestina, Khalidi va ser assessor de la delegació palestina en les negociacions de pau de Madrid i Washington entre el 1991 i el 1993. Amb una sòlida trajectòria acadèmica a l’esquena, és titular de la càtedra Edward Said d’estudis àrabs de la Universitat de Colúmbia.
Els israelians tenen el suport dels EUA i d’Europa per a l’ocupació i els crims de guerra

His­to­ri­a­dor i escrip­tor nord-ame­ricà d’ori­gen pales­ti­no­li­banès, Ras­hid Kha­lidi ha pre­sen­tat a l’Ins­ti­tut Euro­peu de la Medi­terrània (Iemed) de Bar­ce­lona el seu dar­rer assaig, Pales­tina. Cien años de colo­ni­a­lismo y resis­ten­cia (Ed. Capitán Swing), un acla­ri­dor recor­re­gut per les con­vul­si­ons vis­cu­des a la regió des dels ini­cis del pro­jecte sio­nista fins avui.

Els països àrabs són res­pon­sa­bles del destí dels pales­tins?
No. Van supor­tar grans sacri­fi­cis aco­llint refu­gi­ats pales­tins, defen­sant-se ells matei­xos d’Israel i llui­tant per alli­be­rar els seus ter­ri­to­ris ocu­pats. Però, des del 1982, Israel no ha lliu­rat cap guerra con­tra cap exèrcit àrab. D’altra banda, l’opinió pública àrab no ha can­viat i és extre­ma­ment favo­ra­ble als pales­tins. El pro­blema no és la falta de suport àrab als pales­tins, que hi és. El pro­blema és que la majo­ria de països àrabs no tenen governs democràtics que repre­sen­tin els punts de vista de la seva gent. Si ho fes­sin, la situ­ació seria dife­rent.
Difícil de can­viar...
Els estats àrabs igno­ren la seva gent i seguei­xen els interes­sos de les elits. I això, és clar, és un pro­blema per als pales­tins i els països àrabs i hau­ria de ser un pro­blema també per a Europa i els EUA, que, supo­sa­da­ment, donen suport a Ucraïna perquè és una democràcia. Per què la democràcia a Ucraïna és més impor­tant que al món àrab?
Com s’ho explica?
L’ocu­pació de Cri­mea i d’altres parts del ter­ri­tori ucraïnès és una vio­lació del dret inter­na­ci­o­nal, de la sobi­ra­nia d’Ucraïna. Per què en l’ocu­pació dels ter­ri­to­ris pales­tins i dels alts del Golan durant 56 anys no hi ha hagut san­ci­ons com a Rússia? Israel té el suport dels EUA i d’Europa per a l’ocu­pació i els crims de guerra. No he vist cap gene­ral isra­elià por­tat al TPI, però sí que hi ha intents de dur-hi els rus­sos. Hau­rien de ser francs i dir: “Tenim una doble vara de mesu­rar.” Els únics que no veuen això són els euro­peus i els nord-ame­ri­cans, però aquesta hipo­cre­sia és per­fec­ta­ment visi­ble a la resta de països del món i és un dels motius que expli­quen que no esti­guin tan com­pro­me­sos amb Ucraïna.
És vàlida la solució dels dos estats per resol­dre el con­flicte?
Qui parli de la solució dels dos estats hau­ria d’expli­car per què des del 1967 tots els governs isra­e­li­ans han expan­dit els assen­ta­ments de 0 a 750.000 colons. Això es va fer amb el propòsit explícit d’impe­dir un estat palestí. Els nord-ame­ri­cans i els euro­peus par­len de la solució dels dos estats men­tre aju­den Israel a impe­dir-la. Si es vol desen­ter­rar, s’ha de rever­tir la colo­nit­zació. I a on se suposa que es cre­a­ria l’estat palestí? En els minúsculs ter­ri­to­ris que ha dei­xat Israel? En el 25% o el 30% de Cis­jordània –el 5% de la Pales­tina històrica– i a la mise­ra­ble presó de Gaza? És això un estat? Jo no tinc pro­blema a desen­ter­rar la solució dels dos estats, sí que en tinc amb els que en par­len men­tre en des­tru­ei­xen la pos­si­bi­li­tat.
Què s’hau­ria de fer?
Can­viar almenys tres coses. Pri­mer, Israel. La idea que pot tenir una domi­nació abso­luta i no fer cap con­cessió no és com­pa­ti­ble amb cap solució, lle­vat que impli­qui la capi­tu­lació dels pales­tins. I això no pas­sarà.
Què més?
Els pales­tins. Han d’uni­fi­car ren­gles, res­ta­blir un con­sens al vol­tant d’un movi­ment i un pro­jecte naci­o­nals, defi­nir una estratègia clara i expli­car-la al món i als isra­e­li­ans.
Amb un lide­ratge divi­dit?
Ni l’OAP ni Hamàs tenen una estratègia. Només la de man­te­nir-se en el poder i con­ti­nuar bene­fi­ci­ant-se de l’statu quo. Això també ha de can­viar, és abso­lu­ta­ment impor­tant. Els joves estan farts d’aquests lide­rat­ges.
I la ter­cera cosa a can­viar?
El suport mas­siu que rep de l’exte­rior el pro­jecte colo­nit­za­dor d’Israel. Almenys, als EUA, això comença a can­viar. Un son­deig recent de Gallup indica que un 49% dels demòcra­tes donen suport als pales­tins i un 38%, als isra­e­li­ans. Això és un canvi revo­lu­ci­o­nari.

I Europa?
Durant les dues últi­mes dècades, Europa ha girat cap a la dreta i dona més suport a Israel. Però crec que, entre les bases i la població jove, també hi comença a haver un canvi. Això es deu, en part, al fet que als joves no els afecta el fil­tre que pro­por­ci­o­nen els mit­jans de comu­ni­cació. Veuen coses que la gent gran que només mira la tele­visió esta­tal no veu. Pot­ser hi ha gent gran que creu encara que Israel va fer flo­rir el desert. Com la vos­tra pre­si­denta euro­pea, que va insul­tar el poble palestí dient que el seu país era un desert fins que els isra­e­li­ans hi van arri­bar.
De quina manera Israel ha gua­nyat la guerra del relat?
Una manera que té d’actuar als EUA és par­lar de la marca Israel, de la nació start-up. També això és part d’una nar­ra­tiva des­ti­nada a ocul­tar la colo­nit­zació, l’ocu­pació, la violència sis­temàtica con­tra la població sub­ju­gada i la dis­cri­mi­nació dels ciu­ta­dans pales­tins d’Israel. Si tu par­les d’això, evi­tes par­lar de les rea­li­tats entre els isra­e­li­ans i pales­tins. El relat té una importància suprema i Israel ha tin­gut molt èxit en aquest camp.
Hi ha cap fac­tor intern o extern que pugui apor­tar algun canvi?
Crec que hi ha alguns motius per a l’espe­rança. Un és la gene­ració més jove a Pales­tina, insa­tis­feta amb l’statu quo. Seran capaços de can­viar-lo? No ho sé, però hi ha espe­rança. També n’hi ha en el món àrab. Fa deu, dotze, tretze anys, els joves es van alçar i van ser repri­mits per les dic­ta­du­res i les monar­quies abso­lu­tes, però crec que aques­tes aspi­ra­ci­ons de democràcia i lli­ber­tat no han des­a­pa­re­gut. I crec que també hi ha espe­rança a Israel.
On ho veu?
Encara no ha pas­sat, però crec que tots aquests mani­fes­tants, espe­ci­al­ment els laics, que pro­tes­ten con­tra les polítiques del govern amb relació al Tri­bu­nal Suprem, a la Cons­ti­tució, al trac­ta­ment de les dones, de la gent LGBTQ..., hi ha l’espe­rança que esta­blei­xin una relació entre el que s’ha fet als pales­tins i el que el seu govern intenta fer-los a ells, als jueus isra­e­li­ans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.