Medi ambient

Alemanya

Escorcollen una quinzena de domicilis d’activistes climàtics d’Última Generació

La fiscalia bavaresa investiga suposats delictes penals comesos per part de membres del grup ecologista

El moviment denuncia que el volen criminalitzar i convoca noves protestes

La policia alemanya ha realitzat aquest dimecres un operatiu contra el moviment ecologista Letzte Generation (Última Generació) a diferents punts del país.

Els escorcolls s’han efectuat a quinze habitatges de set dels setze Länder alemanys i hi han participat uns 170 agents. També s’han comissat comptes bancaris i bloquejat actius.

Segons ha informat l’Oficina Regional d’Investigació Criminal (LKA) de Baviera, l’actuació s’ha desenvolupat en el marc d’una “investigació preliminar en base a la sospita de la comissió de delictes penals per part de membres” del grup.

La fiscalia general de Munic investiga set activistes d’entre 22 i 38 “sota la sospita de formar o donar suport a una organització criminal”, arran de diverses denúncies rebudes des mitjan 2022. A més, els sospitosos estan acusats d’organitzar una campanya de recaptació de fons per finançar “nous delictes”, que hauria recollit almenys 1,4 milions d’euros, segons l’LKA.

La ministra alemanya de l’Interior, Nancy Faeser, ha defensat la batuda amb l’argument que protesta legítima acaba quan es cometen delictes i es violen els drets dels altres. “Quan es creua aquesta línia vermella, aleshores la policia ha d’actuar”, ha dit.

Els activistes de Letzte Generation acusen els governs de no actuar enfront de la crisi climàtica i realitzen accions de protesta com bloquejar el trànsit enganxant-se a l’asfalt o llançar pintura contra seus de partits, grans empreses o museus.

El grup ha criticat avui l’operatiu policial que, a parer seu, pretén criminalitzar els activistes mediambientals i ha anunciat noves protestes. “Els quinze escorcolls domiciliaris d’aquest matí han afectat durament a tots els que donen suport a Última Generació. Ens espanten, però aquesta por no ens ha de paralitzar, ha declarat una portaveu del moviment ecologista, Aimée van Baalen.

En aquest sentit, ha fet una crida a “formar part de la resisetència per la supervivència” i ha animat a participar en les protestes convocades, com la d’avui mateix a Berlín, les previstes demàa Munic i Leipzig i més endavant a totes les grans ciutats.

Van Baalen ha defensat que tot el que fan és “transparent”, que la seva feina és pública i que totes les informacions es poden trobar a la seva pàgina web, que avui ha estat desactivada per ordre judicial, ha lamentat.

Activistes ocupen l’aeroport de Ginebra

Una vuitantena d’activistes climàtics van irrompre ahir a l’aeroport de Ginebra, a Suïssa, on se celebra l’Exposició i Convenció Europea d’Aviació Comercial (EBACE) per denunciar la contaminació provocada pels vols de jets privats.

L’acció de protesta, convocada per diferents organitzacions ecologistes com Greenpeace, Stay Grounded, Extinction Rebellion o Scientist Rebellion, va provocar el bloqueig del trànsit aeri durant una hora.

Els activistes es van encadenar a les escales d’embarcament dels avions exposats i hi van enganxar adhesius amb missatges com “Els jets cremen el nostre futur, maten el planeta i alimenten la desigualtat”.

Greenpeace va denunciar “la hipocresia” de promoure els vols privats “enmig d’una creixent desigualtat social i una crisi climàtica sense precedents”.

Els manifestants van ser desallotjats una hora després de l’inici de la protesta, que va obligar a desviar set vols als aeroports de Zuric (Suïssa) i Lió (França).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.