Música

MÚSICA

Lluís Miquel, pioner de la Nova Cançó a València

El cantant, músic i productor valencià Lluís Miquel Campos va morir ahir als 79 anys després d’una llarga trajectòria que inclou l’èxit en la seva faceta de productor i empresari

El cantant, músic i productor Lluís Miquel Campos, conegut com a Lluís Miquel, va morir ahir als 79 anys a València. Als anys seixanta va liderar Els 4 Z, un dels grups que cantava per la llibertat i contra el règim franquista. En un concert amb Raimon, l’altre pioner de la Nova Cançó al País Valencià, tots van ser detinguts i jutjats pel Tribunal de Orden Público per desacatament. El grup pràcticament va desaparèixer ja que no li van autoritzar cap altre concert. Plegats van gravar cinc discos, sobretot amb cançons de versions d’intèrprets francesos.

Posteriorment, en plena transició, va recuperar el grup sota el nom Lluís Miquel i Els 4Z. El seu eclecticisme va quedar palès en el projecte dels anys vuitanta Patxinguer Z, que barrejava cançons de ball en català i castellà. Amb aquest grup va gravar tres àlbums, però en aquells anys ja era també un empresari de renom per la seva productora audiovisual Novimag.

En aquest àmbit va crear el 1977 el primer estudi de so valencià, Tabalet. Allà va gravar discos de grans artistes valencians i també nombrosos doblatges per a Canal 9, on ell mateix participava com a actor. També va ser l’impulsor d’una productora especialitzada en xous teatrals i musicals que es van poder veure a Canal 9, TVE i Antena 3.

Com a director de la discografia Ànec Discos va realitzar el projecte Antologia de la Música Valenciana (1979-1983). Al costat de Paco Muñoz va homenatjar poetes valencians i artistes de la Nova Cançó. Mercadona el va contractar per crear el jingle de la seva marca, que amb els anys s’ha convertit en la seva peça més coneguda.

La seva relació amb artistes de primeríssim nivell es va confirmar en el disc en directe Silenci, gravem, en què van col·laborar Quico Pi de la Serra, Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina, que hi va cantar en català. Era un gran admirador de Jacques Brel i d’aquí ve l’homenatge que li va dedicar amb un àlbum sencer de cançons (2018), 17 peces del cantant francès adaptades al català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.