Medi ambient

Brots verds al Pont de Vilomara

Després d’un anys de l’incendi forestal que va fer reviure l’episodi del 1985, el terreny comença a rebrotar amb la intervenció per afavorir la regeneració natural

L’incendi del Pont de Vilo­mara va arra­sar el juliol pas­sat 1.750 hectàrees de bosc i va fer reviure el drama que ja s’havia repe­tit en aquest muni­cipi del Bages el 1985. Un any després, i amb l’apro­vació de zona catastròfica per part del govern espa­nyol, el ter­reny comença a rebro­tar tot i l’escas­se­tat de plu­ges.

En un repor­tatge de l’ACN expli­quen que just després de l’incendi, el depar­ta­ment d’Acció Climàtica de la Gene­ra­li­tat va començar els tre­balls més urgents per con­te­nir l’erosió, evi­tar pla­gues i afa­vo­rir la rege­ne­ració fores­tal. Es van tallar alguns dels arbres cre­mats i van cons­truir fei­xi­nes per reduir la velo­ci­tat de l’aigua i evi­tar l’erosió del ter­reny. Els pri­mers resul­tats ja es comen­cen a veure i s’espera que, en uns cinc anys, la zona sigui “un gran tapís verd” i hagin rebro­tat espècies com el pi blanc, l’alzina o el roure. A diferència del que es feia als anys 90, ara es dona pri­o­ri­tat a la rege­ne­ració natu­ral i s’evita replan­tar.

El depar­ta­ment d’Acció Climàtica ha inver­tit un total de 58.000 euros en aquesta zona on també es van cre­mar una tren­tena de cases de la urba­nit­zació River Park. Aques­tes actu­a­ci­ons han con­sis­tit en tallar una part dels arbres cre­mats i dis­po­sar-los de manera estratègica al terra per “fre­nar el flux de l’aigua” i evi­tar que, si hi ha plu­ges tor­ren­ci­als, puguin ero­si­o­nar el ter­reny. Josep Estruch, engi­nyer del depar­ta­ment, deta­lla que per fre­nar la velo­ci­tat de l’aigua també s’han fet fei­xi­nes de bran­ques i dics de con­tenció.

Estruch recorda que la pri­mera capa del sòl -entre 10 i 15 centímetres- és la que per­met que les plan­tes arre­lin. Per això, alerta que si no es fa cap actu­ació per reduir la velo­ci­tat de l’aigua es podria ero­si­o­nar el ter­reny i això per­ju­di­ca­ria l’arre­la­ment i la ger­mi­nació de les espècies. En aquest sen­tit, recorda que una set­mana després de l’incendi del Pont de Vilo­mara va haver-hi un epi­sodi de plu­ges tor­ren­ci­als que van arros­se­gar frag­ments de roques.

Estruch explica que, mal­grat que no ha plo­gut gai­rebé gens aquest hivern i pri­ma­vera i la vege­tació està “bas­tant estres­sada”, sí que hi ha hagut algu­nes plan­tes que han rebro­tat. A més, les plu­ges d’aquests dar­rers dies “aju­da­ran molt” i ja s’estan detec­tant plan­tes herbàcies que estan ger­mi­nant. L’expert pro­nos­tica que d’aquí a un any ja haurà començat a rege­ne­rar el pi blanc, el roure i l’alzina, men­tre que en un període d’entre 4 i 5 anys “segu­ra­ment ja serà tot un gran tapís verd”.

Canvi de para­digma en la rege­ne­ració fores­tal

En els tre­balls de rege­ne­ració fores­tal hi ha hagut un canvi de para­digma en les últi­mes dècades i la rege­ne­ració natu­ral dels bos­cos s’ha impo­sat com a opció pri­o­ritària davant de les acci­ons de repo­blació a les zones incen­di­a­des. La direc­tora gene­ral d’Eco­sis­te­mes Fores­tals i Gestió del Medi, Anna Sanit­jas, recorda que els tre­balls que fan després d’un incendi fores­tal van en dues línies. D’una banda, unes actu­a­ci­ons “de certa urgència” per reduir l’erosió i evi­tar que el sòl més fèrtil es mal­meti. I, de l’altra, acci­ons de tala d’arbres per reduir la den­si­tat dels bos­cos. Aques­tes dar­re­res acci­ons, però, no es fan fins uns quants anys després que s’hagi produït l’incendi.

Sanit­jas recorda que la rege­ne­ració d’un bosc cre­mat és molt ràpida i es passa de tenir bos­cos amb una den­si­tat d’un miler d’arbres per hectàrea a tenir bos­cos rege­ne­rats amb 20.000 o 30.000 arbres per hectàrea. Això, segons la direc­tora gene­ral, fa que “tin­guis un mar de pins que com­pe­tei­xen per l’aigua i pels recur­sos”. Per tant, l’objec­tiu és que al cap de 10 o 20 anys de l’incendi els tècnics puguin entrar en aquest bosc rege­ne­rat “per fer selecció i acla­rida d’arbres perquè els pins que es que­din puguin adap­tar-se i créixer”. Si no s’actua així, exposa Sanit­jas, “tens una quan­ti­tat molt gran de bio­massa que estarà molt expo­sada a un nou incendi fores­tal i sense capa­ci­tat de rege­ne­rar-se”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.