Desenvolupen una molècula capaç de lluitar contra el càncer
La recerca d’un equip de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge permet reconèixer amb precisió les cèl·lules tumorals i alentir-ne l’evolució
Un equip investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), conjuntament amb la Universitat d’Iowa, als Estats Units, ha desenvolupat una nova molècula capaç de reconèixer amb gran precisió les cèl·lules tumorals i alentir-ne l’evolució.
En declaracions recollides per l’ACN, els responsables de la recerca han indicat que el nou element pot detectar la presència d’un dels receptors més habituals dels sarcomes, els càncers de mama, els melanomes o els càncers colorectals, entre d’altres. Per aquest motiu, podria servir de plataforma per alliberar tractaments contra aquestes malalties de manera localitzada i reduir els efectes secundaris no desitjats. La descoberta s’ha presentat a la revista científica Molecular Therapy - Nucleic Acids.
El projecte es va iniciar des de zero al laboratori de l’IDIBELL i per fer arribar aquesta tecnologia als pacients, s’ha creat l’empresa Aptadel Therapeutics.
Òscar Martínez Tirado, cap del grup de recerca en Sarcomes de l’IDIBELL i un dels líders de la recerca, ha indicat a l’ACN que, a diferència dels anticossos o altres plataformes d’alliberament localitzat de fàrmacs, aquesta nova molècula “es pot unir a qualsevol tipus de teràpia, sigui quimioteràpia o tractaments amb ARN contra el càncer”. A més, ha afegit que es pot produir a gran escala.
A part d’actuar com una plataforma dirigida d’alliberament de fàrmacs, l’equip investigador ha comprovat que aquesta molècula per si sola ja té capacitats antitumorals. “Té un efecte preventiu, alenteix l’evolució del càncer”, de manera que obre la porta a “convertir el càncer en una malaltia crònica”.