Política

Rajoy i Sáenz de Santamaria planten la comissió de Pegasus i el Parlament els torna a citar

Si que hi participen advocats de la comissió de Defensa de l’ICAB i Irídia que demanen canvis legislatius per controlar millor l’ús de programes espia

L’expre­si­dent del govern cen­tral Mari­ano Rajoy i l’exvi­ce­pre­si­denta Soraya Sáenz de San­ta­maría també han plan­tat avui la comissió d’inves­ti­gació del Par­la­ment sobre l’espi­o­natge amb el pro­gra­mari Pega­sus a polítics, peri­o­dis­tes i acti­vis­tes inde­pen­den­tis­tes, però la cam­bra ha deci­dit tor­nar-los a citar per un altre dia. D’aquesta manera se sumen a les absències que ja van pro­ta­go­nit­zar el pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez; l’exde­le­gada a Cata­lu­nya Teresa Cuni­llera; i el fis­cal gene­ral Álvaro García Ortiz, que no van con­tes­tar al març el reque­ri­ment de com­pa­rei­xença, i a les dels minis­tres Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Mar­ga­rita Robles i Fer­nando Grande-Mar­laska, a més del fis­cal gene­ral de l’Estat -Álvaro García Ortiz- i el jutge del Tri­bu­nal Suprem Pablo Lucas Muri­llo, que tam­poc es van pre­sen­tar a la segona sessió on esta­ven con­vo­cats. En aquell ocasió el Par­la­ment va deci­dir noti­fi­car a la Fis­ca­lia les incom­pa­rei­xen­ces i ara, en la segona citació a Rajoy i Sáenz de San­ta­maría, se’ls adver­tirà que també poden ser denun­ci­ats si no hi com­pa­rei­xen.

A la comissió d’avui tam­poc s’han pre­sen­tat l’actual dele­gada del govern a Cata­lu­nya, Maria Eugènia Gay, i qui va osten­tar aquest mateix càrrec entre el 2016 i el 2018, Enric Millo.

Tret de Millo, que no ha pre­ci­sat el motiu de la seva absència, els altres tres –Rajoy, Sáenz de San­ta­maría i Gay– han jus­ti­fi­cat la seva absència en base a un dic­ta­men del Con­sell d’Estat del 2019 que esgri­meix que els reque­ri­ments del Par­la­ment només afec­ten les auto­ri­tats de la comu­ni­tat autònoma cata­lana i, per tant, no vin­cu­len les esta­tals, que poden no acu­dir a la comissió d’inves­ti­gació que els hagi citat. Un dic­ta­men que va ela­bo­rar el Con­sell d’Estat quan el Par­la­ment, el 2019, també va citar Rajoy a la comissió d’inves­ti­gació sobre l’apli­cació de l’arti­cle 155 a Cata­lu­nya. En aque­lla ocasió, el Con­sell d’Estat va escriure l’informe a instàncies de la Fis­ca­lia Supe­rior de Cata­lu­nya, que inves­ti­gava si hi podia haver delicte de deso­bediència en l’absència de Rajoy arran que l’avui con­se­ller de Tre­ball, Roger Tor­rent, denunciés els fets davant el minis­teri públic. La Fis­ca­lia, havent lle­git el dic­ta­men que exi­mia Rajoy, va aca­bar arxi­vant la causa.

Els dipu­tats d’ERC, Junts per Cata­lu­nya i la CUP han mani­fes­tat el seu rebuig a aquesta absència .

Advo­cats

Si que hi han com­pa­re­gut diver­sos advo­cats espe­ci­a­lis­tes en drets humans,. Àlex Solà i Laia Serra, de la comissió de Defensa dels Drets de la Per­sona del Col·legi de l’Advo­ca­cia de Bar­ce­lona, i Sònia Oli­ve­lla i Cèlia Car­bo­nell, del cen­tre per la defensa dels drets humans Irídia, han cri­ti­cat també la falta d’un con­trol judi­cial i extern més efec­tiu sobre aquest tipus d’espi­o­natge i la falta de con­trol poste­rior i de trans­parència per part de l’estat, segons informa l’ACN. Els qua­tre lle­trats han opi­nat que la legis­lació espa­nyola garan­teix molt poc els drets humans en aquest aspecte i, a més, fins i tot aquest espi­o­natge hau­ria pogut vul­ne­rar la pròpia legis­lació espa­nyola, a més dels trac­tats inter­na­ci­o­nals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.