Societat

Plataforma per la Llengua denuncia l’Estat per espionatge

Assegura que hi ha hagut intromissió en el sistema informàtic de cinc mòbils de membres de l’executiva

Plataforma per la Llengua ha presentat una querella davant de la justícia belga en la qual denuncia l’Estat espanyol per un presumpte delicte d’espionatge. L’entitat, que assegura que la denúncia ja ha estat admesa, ha explicat que entre les víctimes de l’espionatge hi ha membres de l’executiva i que l’atac a la seva intimitat s’ha fet a través dels telèfons mòbils. Entre els afectats hi ha el president de l’entitat, Òscar Escuder, i la directora, Rut Carandell.

La Plataforma va decidir fer un peritatge a finals de l’any passat, que va confirmar l’atac. I va presentar la querella a Bèlgica perquè, han explicat, hi ha afectats, catalans residents a Brussel·les i que tenen relació amb una entitat amb seu allà, que van ser espiats també.

La investigació demanarà a les autoritats policials i judicials espanyoles que identifiquin els responsables del mòbil que va infectar els telèfons, segons apunten els dictàmens pericials. En almenys un dispositiu ha quedat registrat que el número de telèfon que va infectar un dels aparells és d’una operadora espanyola.

D’altra banda, també demanen al jutjat que s’adreci a Eurojust per comprovar si l’Estat espanyol va tramitar les sol·licituds necessàries d’escolta dels telèfons en territori belga.

La Plataforma denuncia l’Estat espanyol per haver comès sis delictes segons la legalitat belga: la intromissió en el sistema informàtic dels telèfons mòbils, la ingerència arbitrària en les llibertats fonamentals dels espiats, la intercepció de missatges dels mòbils i la violació de les dades informàtiques, el secret de les comunicacions i, en particular, el secret de les comunicacions electròniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.