Gran angular

La indústria accelera amb la robòtica

La incorporació d’intel·ligència artificial a la maquinària la dotarà d’una capacitat deductiva i de treball sense precedents i obrirà la porta cap a una nova era productiva

La IA farà que els ‘cobots’ puguin entendre què hi ha al seu voltant
Jesús Pablo González
Centre tecnològic Eurecat
Robot Start PIME permetrà als més petits incorporar el primer robot
Salvador Giró
President de l’AER

Les pimes del sector industrial comencen a ser conscients que han d’entrar de ple en l’automatització de les línies de producció per no perdre competitivitat. “Això és un fet que fins fa poc no estava tan clar, ja que predominava que el preu a pagar per treballador fos el més baix possible. Tanmateix, els països que sustentaven la seva economia justament en mà d’obra barata ara són els que més robots adquireixen. D’exemples d’aquest comportament en trobem a la Xina o a l’Índia, que l’any passat van incrementar el consum de robots en un 50%”, explica Salvador Giró, president de l’Associació Espanyola de Robòtica i Automatització (AER) i també president d’Advanced Factories, la fira d’automatització i robòtica industrial que es va celebrar a Barcelona del 18 al 20 d’abril.

Precisament durant la inauguració d’aquesta fira, que va concentrar 537 firmes expositores i va atreure gairebé 35.000 professionals a la seva nova ubicació de Fira Gran Via, Giró va alertar del retard en l’automatització industrial a l’Estat, ja que el creixement en maquinària robotitzada en empreses només va créixer un 1% el 2022. “Alguna cosa estem fent realment malament”, va dir.

Una de les possibles causes d’aquesta situació, indica Giró, “és la dificultat tècnica i econòmica que pateixen les pimes”, i anuncia que AER-Automation i Advanced Factories s’han proposat apadrinar el projecte Robot Start PIME, “que permetrà que cada petita i mitjana empresa desrobotitzada incorpori el seu primer equip a l’empresa”. Segons Giró, “es tracta d’un pla similar al del vehicle elèctric” al qual li cal la participació també de les institucions per atorgar subvencions als qui més ho necessiten. “A l’AER estem treballant en aquesta direcció, tant amb el ministeri com amb els govern autonòmics.”

Segons Giró, Catalunya té totes les eines per aconseguir ser capdavantera en aquest terreny. “Tenim bones universitats i centres tecnològics, com Eurecat i Leitat, que fan possible aquesta transferència tecnològica”, i desmenteix l’afirmació que els robots prendran els llocs de treball a les persones: “Els robots disminuiran la càrrega de treball i generaran noves ocupacions amb un nivell tècnic més alt i, per tant, també amb salaris més alts. Caldrà formar els treballadors perquè accedeixin a aquestes noves posicions”, i pronostica que, a finals d’aquesta dècada, “les dues grans professions tractores del món laboral seran l’electrònica i la robòtica”.

Els ‘cobots’.

Per a Jesús Pablo González, promotor tecnològic de la Unitat de Robòtica i Automatització del centre tecnològic Eurecat, “Catalunya gaudeix d’una bona posició pel que fa a investigació i atracció de finançament europeu”. Tot i això, assenyala que “el país pateix una doble velocitat”: “D’una banda, som ràpids generant resultats, però de l’altra tenim dificultats per introduir-los a la indústria.” Assegura que la tecnologia de la robòtica industrial “està molt- madura i que es comença a percebre un cert interès per la robòtica col·laborativa, els anomenats cobots, perquè ocupen menys espai que els industrials i el cost està baixant”.

González explica que els cobots són més lents que no pas els seus germans grans, “precisament per no fer mal a les persones”, i no són tant precisos, “fet que ara per ara és una barrera”. Tot i això, els robots col·laboratius permeten incorporar la robòtica a “processos productius que requereixen més variabilitat, més personalització i de manera més freqüent”.

Quant a tecnologia, afirma, estem en un moment de transició. “Ara tot just s’ha incorporat la visió artificial i s’està accelerant l’entrada de la intel·ligència artificial (IA), que farà que els cobots pugin entendre què hi ha al seu voltant i requeriran menys intervenció humana a l’hora de reprogramar-los.”

L’investigador d’Eurecat té mot clar que la IA representarà un abans i un després per a la indústria. “Serà un nou tipus d’algoritme que entrenarem i que, a més, disposarà de moltes dades. Això comportarà que els robots podran arribar a deduccions basades en patrons”, tot i que assegura que no tindran “la capacitat deductiva de les persones”, almenys de moment. “D’aquí el debat ètic que s’està estenent”, afirma.

Fer el pas.

El cost d’implementar robòtica és encara inassumible per a la majoria de pimes. “Han d’estar segures del que els cal abans de fer una inversió tan gran”, puntualitza. En aquest sentit, destaca la importància del projecte Xarxa Cervera 5R , formada pel Ministeri d’Indústria i cinc centres tecnològics de l’Estat –entre els quals, Eurecat–, que posa a disposició de les empreses cinc fàbriques pilot per dur a terme estudis de viabilitat, proves de concepte i demostracions tecnològiques per facilitar a les empreses l’adopció tecnològica i la presa de decisions sobre inversions.

“A Eurecat tenim una d’aquestes cinc fàbriques pilot a disposició de les empreses perquè puguin fer proves de concepte i estudis de viabilitat abans de decidir invertir”, explica González. El projecte permet incrementar la transferència tecnològica al món empresarial i accelerar la innovació.

El domini d’Àsia.

Europa és el segon mercat més gran del món quant a robots industrials instal·lats –poc més de 84.000 unitats el 2021, un 24% més que l’any anterior–, amb Alemanya com a país capdavanter. Tanmateix, aquestes xifres es queden ben curtes quan s’analitzen les del continent asiàtic.

Segons indica l’informe anual de la IFR (Federació Internacional de Robòtica, en les seves sigles en anglès), Àsia va instal·lar gairebé 381.000 unitats robòtiques el 2021, un 38% més que l’any anterior i el 74% del total mundial. La Xina, el Japó i Corea del Sud, seguits dels Estats Units i Alemanya, encapçalen la robotització industrial al món.

Xifres amb molt de marge per a la millora

L’Estat espanyol és el quart país europeu, darrere d’Alemanya, Itàlia i França, en nombre de robots instal·lats el 2021. Segons l’informe de la Federació Internacional de Robòtica, la densitat d’aquests ginys en la indústria de l’Estat es va situar aquell any en 93 unitats per cada 10.000 treballadors, una xifra que no arriba a la mitjana de l’Europa occidental. A això s’afegeix que tot i que la instal·lació de robots es va mantenir estable el 2022, amb un creixement de l’1%, entre el 2016 i el 2021, va caure un 3% de mitjana per any. El sector automobilístic lidera l’automatització robòtica, seguit del metal·lúrgic, el d’aliments i begudes i el de productes plàstics i químics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.