Política

Estat espanyol

El Suprem condemna Montero a indemnitzar un home al qual va qualificar de maltractador

La ministra d’Igualtat haurà de pagar 18.000 per dany moral a l’exmarit de María Sevilla, que va ser condemnada per retenir el seu fill i indultada pel govern

També haurà de donar difusió a la sentència i eliminar de les xarxes el vídeo on feia les afirmacions

Diven­dres hor­ri­bi­lis per a la minis­tra espa­nyola d’Igual­tat, Irene Mon­tero, que ha rebut una cla­te­llada judi­cial el mateix dia que ha encai­xat la decisió de Podem d’inte­grar-se a la llista de Sumar sense garan­tir el seu lloc a la can­di­da­tura.

El Tri­bu­nal Suprem (TS) ha con­dem­nat Mon­tero a indem­nit­zar amb 18.000 euros Rafael Mar­cos, l’exma­rit de la pre­si­denta de l’asso­ci­ació Infan­cia Libre, María Sevi­lla, per vul­ne­rar el seu dret a l’honor en haver-lo acu­sat de manera “infun­dada” de ser un mal­trac­ta­dor.

El cas es remunta a unes decla­ra­ci­ons que Mon­tero va fer el 25 de maig de 2022 durant la inau­gu­ració de la nova seu de l’Ins­ti­tut de les Dones. La minis­tra va rei­vin­di­car ales­ho­res com una “nova victòria de les femi­nis­tes” l’indult que el seu propi govern aca­bava de con­ce­dir a Sevi­lla, que havia estat con­dem­nada a dos anys i qua­tre mesos de presó per sos­tracció de menors i qua­tre anys d’inha­bi­li­tació de la pàtria potes­tat del seu fill, al qual va aïllar durant dos anys en una finca de Conca, sense esco­la­rit­zar, per ama­gar-lo del pare del menor, al qual acu­sava de mal­trac­ta­ments. Mon­tero va afir­mar que amb l’indult a María Sevi­lla l’Estat sal­dava “un deute amb les mares pro­tec­to­res que l’únic que fan és defen­sar-se a elles matei­xes i els seus fills i filles enfront la violència mas­clista dels mal­trac­ta­dors”.

Les afir­ma­ci­ons de la minis­tra ana­ven en la línia de les 168 orga­nit­za­ci­ons femi­nis­tes que havien dema­nat l’indult per a Sevi­lla, a qui veien com una víctima de la “política de regi­rada de custòdies a mares que defen­sen els seus fills i filles en denun­cies per mal­trac­ta­ments i abús sexual infan­til per part dels seus pro­ge­ni­tors” que l’Estat “aplica des de fa anys”. Segons les enti­tats, aques­tes dones “són con­dem­na­des amb sentències exem­pla­rit­za­do­res que inclo­uen com a escarni la seva con­demna a presó”.

El suprem no hi veu fona­ments

Però el Suprem res­salta en la seva sentència que l’indult con­ce­dit pel govern a Sevi­lla era “pel delicte de sos­tracció de menors comès per aque­lla”, sense cap “con­nexió exte­ri­o­rit­zada amb la violència de gènere”.

En aquest sen­tit, subrat­lla que no exis­teix “cap reso­lució judi­cial que per­meti con­cloure que el deman­dant sigui autor d’epi­so­dis de violència e gènere o domèstica, ni d’abu­sos sexu­als en la per­sona del seu fill”. “L’atri­bució de fets d’aque­lla natu­ra­lesa manca de qual­se­vol base fàctica que per­meti sos­te­nir-los amb el mínim rigor exi­gi­ble”. Sevi­lla havia acu­sat en diver­ses oca­si­ons el seu exma­rit d’abu­sos sexu­als al seu fill, però l’única denúncia que es va tra­mi­tar va aca­bar arxi­vada.

Segons l’escrit de la Sala Civil, les afir­ma­ci­ons de Mon­tero no van ser “genèriques” sinó que pel seu “con­text i lite­ra­li­tat” es pot deduir que al·ludei­xen a Mar­cos i que “li atri­bu­ei­xen fets cons­ti­tu­tius de violència” mas­clista.

A més, els magis­trats ente­nen que les parau­les de la política esta­ven “degu­da­ment pre­pa­ra­des” i no eren de cap manera “fruit de la pre­ci­pi­tació o la imme­di­a­tesa pròpies de la res­posta a una pre­gunta que no admet demora”, a més d’haver estat inclo­ses en un per­fil de la minis­tra a una xarxa social. Segons la sentència, Mon­tero no podia igno­rar que amb les seves parau­les s’asso­ci­a­ria la indul­tada “amb la con­dició de víctima de violència de gènere”.

És amb aquests argu­ments que la Sala fa pre­val­dre el dret a l’honor del deman­dant al de la lli­ber­tat d’expressió de la minis­tra, a la qual con­demna a indem­nit­zar el pri­mer amb 18.000 euros per dany moral i a donar difusió a la sentència, publi­cant-la al seu per­fil d’una xarxa social i també en un diari de tirada esta­tal, a més de reti­rar el mis­satge que va publi­car el 25 de maig de 2022 on com­par­tia el vídeo del dis­curs on feia les decla­ra­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.