Societat

Barcelona expulsa Franco

Comença la retirada del monument als Caiguts, erigit el 1940 a Montjuïc, l’últim enclavament d’exaltació feixista que quedava a la ciutat

El govern municipal ha fet retirar més de mil plaques del règim dictatorial

La rúbrica del govern d’Ada Colau serà deixar neta Barcelona de simbologia d’exaltació del règim feixista del dictador Francisco Franco. Ha anat així, per un pur caprici de calendari i obligacions de la llei electoral. Des d’abans del 28 de maig, l’empresa Constraula estava preparada per entrar al castell de Montjuïc i iniciar les tasques de retirada de l’últim monument feixista que encara quedava dempeus a Barcelona. Les eleccions van retardar les obres, que, finalment, es van poder iniciar dilluns i van arribar ahir al punt àlgid amb la retirada, carregada de simbologia, de l’escultura que presidia el recinte del monument als caiguts. Es tractava d’un espai memorial erigit als murs del baluard de Santa Elena i inaugurat el 1940 en memòria dels integrants i defensors de les tropes que el 18 de juliol del 1936 es van rebel·lar contra el govern de la República, i que van ser afusellats en aquest lloc. En total hi van perdre la vida 258 persones.

Les feines de desconstrucció i condicionament del lloc encara s’allargaran uns dies amb la retirada dels blocs de pedra amb què es va construir l’obelisc que presidia l’altar amb una creu de pedra incrustada, així com les grans reixes de ferro que tancaven l’accés al recinte. S’enllosarà l’espai en el punt on ahir es va retirar la gran estàtua jacent al terra i de l’estructura original només quedarà l’arrencada de dos arcs adossats als murs del baluard.

Tres pals, tres banderes

Ahir al matí ja s’havien retirat els tres arcs que separaven l’espai de l’altar i obelisc del de l’esplanada on hi havia l’escultura. Ahir també es van serrar i retirar els tres pals de ferro que, en el seu temps, tenien la funció de fer-hi onejar la bandera espanyola, la de la Falange i la dels requetès.

L’estàtua retirada ahir, obra dels escultors Miquel i Llucià Oslé, representa un home caigut a terra amb una gran corona de llorer als peus. Pesa poc més de dues tones i va ser elevada del lloc per una grua de grans dimensions i dipositada en un camió que la va portar al magatzem on hi ha el centre de col·leccions del Museu d’Història de Barcelona.

Al recinte del castell hi va fer cap el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, que venia de l’ajuntament, on s’havia acomiadat del ple demanant que la ciutat de Barcelona continuï liderant les polítiques antifeixistes. En declaracions a la premsa, Rabassa va fer balanç de la gestió en aquest terreny explicant que s’han retirat més de mil plaques franquistes que encara eren als carrers. Rabassa va dir que es retiren elements que feien “exaltació” del franquisme, però amb el propòsit de no oblidar.

L’oblit del temps, no de la premsa

A vegades hi ha forats negres a les grans ciutats, i també forats de vergonya. El monument als caiguts al fossat de Santa Elena, quasi al límit dels murs de defensa del recinte del castell de Montjuïc, era un d’aquests espais d’ignomínia.

Ahir, el regidor Jordi Rabassa va reconèixer el paper dels periodistes en la denúncia de la pervivència d’aquest espai, que tot i ser modificat als anys 80, amb el canvi de les inscripcions que hi havia a l’altar i a l’arc principal, continuava sent un espai d’arquitectura i simbologia feixista.

Efectivament, El Punt Avui va publicar, l’agost passat, un seguit d’informacions que explicaven l’existència d’aquest monument, fet que havia passat desapercebut a l’equip de govern. El cas de seguida va interessar al síndic de greuges de la ciutat, que va anunciar que obriria un expedient d’ofici, i va posar d’acord la majoria de grups municipals en el sentit que s’havia de demolir el monument.

La regidoria de Memòria Democràtica es va posar a treballar i va encarregar un estudi jurídic que va determinar que el lloc atempta contra la recentment aprovada llei de memòria, i poc abans de les eleccions va adjudicar les obres per desmuntar els elements del monument a l’empresa de serveis municipals Constraula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.