Economia

L’economia catalana resisteix gràcies a l’auge de les exportacions

Un informe de Foment del Treball destaca la situació del Principat i l’Estat, mentre avisa que Madrid va guanyant posicions

Catalunya resisteix econòmicament, segueix creixent malgrat el context de desacceleració europeu, perquè les exportacions estan tenint una bona tendència. Aquesta és una de les conclusions de l’informe de conjuntura econòmica presentat aquest divendres per la patronal Foment del Treball. Les vendes a l’exterior catalanes van pujar un 22,2% (26.737 milions d’euros) i s’ha enfilat, així, fins a un 26% del total de les de l’Estat. Aquest augment ha estat el triple de la mitjana de la zona euro, que és del 7,7%, i un 8% més que l’estatal (14,6%). Amb això, es contribueix a a la rebaixa del consum i d’inversió que ja s’està produint a les llars, si es mira la contribució al PIB, que passa del 4,8% el primer trimestre del 2022 a l’1,5% els primers tres mesos d’aquest any 2023. També es contribueix a reduir la balança comercial perquè les importacions han incrementat un 9,9% (fins als 29.044 milions d’euros).

Aquesta resistència catalana també s’explica per l’increment del sector industrial, que ha tornat a créixer amb un 3,7% d’increment del PIB en el primer trimestre d’aquest any, i trenca la dinàmica de lleuger decreixement en dades de l’any passat. I tot això contribueix a què el Principat segueixi amb evolució favorable, tot i el context d’incertesa europeu, i continua amb un creixement del PIB del 3% el primer trimestre d’aquest any respecte al mateix període de l’any passat.

La mateixa dinàmica es repeteix a escala estatal. Ara bé, Foment avisa que Catalunya, a diferència de Madrid, va perdent posicions respecte a la competitivitat per regions d’Europa. Segons l’índex de productivitat, el Principat està per sobre de la mitjana europea, estant a 100,8 d’aquesta valoració, mentre Madrid està a 118,6, molt per sobre de la mitjana establerta a 100. D’aquesta manera, la patronal reclama mesures que estimulin el creixement de la productivitat.

D’altra banda, també alerta que la recuperació de les limitacions pressupostàries al vell continent i els majors costos financers del deute poden implicar tensions en els pressupostos del 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.