Política

Memòria històrica en femení

La iaia Maria, regidora

Teixidora de Les Saques i sindicalista de la CNT, Maria Banal Pineda va ser la primera dona regidora de l’Ajuntament de Banyoles el 1937

Membre de la Unió de Dones, s’encarregava de l’avituallament dels refugiats

El seu fill Miquel Tallada Banal recull en un llibre en format de relats curts les vivències d’una pionera

“Sense ella saber-ho, estava fent història”, escriu el fill en un dels relats sobre la mare

Maria Banal i Pineda (Banyo­les, 1917-Anglès, 1999) tro­bava que Bar­ce­lona era “negra” i “pol­sosa”. Era la impressió que es va endur pas­se­jant per la Ram­bla quan el 23 de novem­bre del 1936 va assis­tir a l’enter­ra­ment de Bona­ven­tura Dur­ruti. Per una banyo­lina, afi­li­ada a la CNT, tei­xi­dora de la fàbrica de Les Saques, on n’era la por­ta­veu sin­di­cal i el seu germà el direc­tor, la Bar­ce­lona revo­lu­cionària del 36, que plan­tava cara al fei­xisme cri­dant a les bar­ri­ca­des, api­lant sacs i fent des­fi­lar noies amb monos blaus i màusers a l’espat­lla, el cap i casal no era aque­lla ciu­tat dels pro­di­gis que des d’un poblet de comar­ques una s’ima­gina. Amb 19 anys, Maria Banal va ser la pri­mera dona regi­dora al con­sis­tori banyolí quan l’1 de febrer del 1937 va haver de subs­ti­tuir el regi­dor Ricard Baser­bas, perquè la seva lleva havia estat cri­dada al front.

A diferència del marit, Lluís Tallada Badosa, sem­pre en silenci, mut quan algú invo­cava la guerra, Maria Banal s’hi espla­iava. S’havien cone­gut a la presó de Girona, repre­sa­li­ats tots dos. Perquè el padras­tre de la Maria, Joan Tar­rats –el pare, Narcís Banal, mes­tre d’obres havia mort d’acci­dent cons­truint Can Trull– havia fugit. Tar­rats era diri­gent del Sin­di­cat Agrícola i havia estat regi­dor. La Maria, sin­di­ca­lista i regi­dora, es va estar uns mesos a la presó de l’antic semi­nari de Girona, com a acte puni­tiu envers el padras­tre Joan Tar­rats, a qui quan va tor­nar, enga­nyat, van afu­se­llar, tot i al·legar ser home de missa perquè era el cam­pa­ner del mones­tir. Així a la missa dels diu­men­ges a la presó, quan homes i dones coin­ci­dien però a la distància –elles al cor i ells a la nau cen­tral– comença un fes­teig a través de pape­rets que s’inter­can­vien d’ama­gat. D’Anglès i bar­ber, Lluís Tallada era mili­tant d’Esquerra i s’enut­java quan l’acu­sa­ven de “soci­a­lista”. També va ser capo­ral dels car­ra­bi­ners de fron­tera. Però ell no par­lava dels records. Ella sí.

“I els records no són l’expli­cació d’uns fets pas­sats, sinó la cre­ació nar­rada de les seves experiències”, escriu el seu fill Miquel Tallada i Banal que amb 76 anys reco­pila en forma de relats curts les vivències de la mare en un lli­bre en procés que ha titu­lat Des­memòries. La iaia Maria. “No dei­xis que es perdi la iaia Maria”, li deien els seus tres fills, un motiu de pes, la trans­missió de la memòria, per dei­xar-ho escrit. “Aques­tes Des­memòries també ens fan volar lliu­res perquè les seves coor­de­na­des no són l’espai i el temps, sinó el record i l’amor que bate­guen, ja per sem­pre, amb l’única lògica del cor”, escriu l’autor a tall de jus­ti­fi­cació. O com deia Mont­ser­rat Roig: “Si hi ha un acte d’amor, aquest és la memòria”.

“Sense ella saber-ho, estava fent història ” escriu sobre el fet que la Maria fos la pri­mera dona regi­dora de Banyo­les. Ads­crita a la comissió muni­ci­pal d’Assistència Social, era mem­bre de la Unió de Dones de Cata­lu­nya i s’ocu­pava de la colònia de refu­gi­ats. Amb altres com­pa­nyes, pas­sa­ven per les cases, reco­llint pata­tes, mon­ge­tes i tot tipus de vitu­a­lles per als refu­gi­ats. També s’apro­pa­ven al con­vent de la Pro­vidència, requi­sat a les mon­ges cla­ris­ses, i con­ver­tit en magat­zem agrícola. Amb l’entrada dels naci­o­nals, els moros, explica el fill, es van empor­tar el mul que la Maria tenia. Als bai­xos del car­rer del Puig on vivia hi havia un petit celler on els ofi­ci­als “s’auto­con­vi­da­ven” a fer el got de vi. La Maria s’hi va enca­rar: “No hi haurà més vi fins que no em tor­neu el mul”. I al quar­ter li van tor­nar l’ani­mal. Durant la Reti­rada, a les gol­fes, la Maria hi havia ocul­tat refu­gi­ats. Una pare­lla va mar­xar dei­xant un regal ama­gat sota el matalàs: les armes. Mai havia pas­sat tanta por, els expli­cava als fills i als nets, que durant el camí de la casa, a prop del mones­tir, fins l’estany, amb una saca plena de préssecs perquè les aigües cen­dro­ses s’empas­ses­sin el delicte. El juny del 1938 els ulls de la Maria van veure l’enfon­sa­ment dels dos avi­ons repu­bli­cans, els Katiuskes , a l’estany. Dels records de la iaia Maria, en queda també el seu gust per la cos­tura. En va apren­dre a Ca la Sis­queta, al car­rer de Baix. Feia bru­ses, ves­tits i pan­ta­lons per als seus nebots Joan i Siseta i per la seva ger­mana, Fran­cis­queta. El seu cunyat, Josep Reig Mayo­las va morir amb 27 anys a la bata­lla de l’Ebre el 20 de novem­bre del 1937. Però la vida sem­pre con­ti­nua. Maria Banal la va fer a Anglès, on va tre­ba­llar a la fàbrica de tei­xits de Ca l’Hereu i va for­mar una família al número 13 del car­rer Major. Durant la llosa fran­quista, va que­dar “desen­ga­nyada de tot”, clou el fill Miquel.

Memòria de Banyoles
Una placa a la casa on va viure, al carrer del Puig número 4, actual seu del Centre Excursionista, recorda qui era Maria Banal Pineda. És una de les deu primeres plaques del projecte Memòria de Banyoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.