Política

ensenyament

Òmnium recusa el jutge del TSJC que resoldrà sobre el 25% de castellà a Canet

L’entitat considera que el seu nomenament es fa contravenint les normes pròpies del tribunal

“No pot ser que en funció del contingut d’un procediment, un jutge esculli participar-hi”

Òmnium Cultural ha interposat un recurs contra l’alteració del tribunal preestablert que ha de resoldre el proper 11 de juliol sobre la imposició del 25% de classes de castellà a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. En representació de les famílies del centre, Òmnium considera que el nomenament del president de la Sala Contenciosa Administrativa del TJSC, Javier Aguayo Mejía, és una maniobra per interferir en la resolució del cas. “Recusem al jutge Aguayo, que saltant-se les normes del propi TSJC, interfereix en una causa que no és la seva per fer activisme judicial contra el català”, afirma el president de l’entitat, Xavier Antich, en un comunicat fet públic aquest matí. “No pot ser que en funció del contingut d’un procediment, un jutge esculli participar-hi. No és compatible amb l’estat de dret i atempta contra la imparcialitat i l’objectivitat”, conclou Antich.

L’advocat d’Òmnium i les famílies en aquesta causa, Benet Salellas, posa en dubte que s’estigui actuant “amb criteris objectius i imparcials” i denuncia que “la judicatura està posicionada de forma bel·ligerant contra el model d’escola catalana”. Salellas recorda que, després d’aprovats la Llei i el Decret Llei sobre el català a l’escola, el TSJC va concloure que no podia aplicar la sentència del 25% al conjunt del sistema educatiu i, per això, va portar al Tribunal Constitucional una qüestió d’inconstitucionalitat. “Sospitem que la maniobra busca interpretar en un sentit contrari al que recull el nou marc normatiu i aplicar el 25% sense parlar de percentatges”, ha conclòs Salellas.

Antich no dubta a afirmar que la judicatura tracta la llengua com una qüestió política, interfereix en el poder legislatiu i intenta tombar les normes aprovades al Parlament. “Què pot portar un jutge a voler intervenir en un assumpte que no li correspon? La resposta és que per força aquest jutge té un interès en la resolució del litigi”, conclou Salellas.

Pel president d’Òmnium Aguayo ja ha demostrat clara parcialitat excloent la personació d’Òmnium en el judici del 25% mentre acceptava en canvi l’Asamblea por una Escula Bilingüe. Òmnium afirma que Aguayo “és l’home de confiança del jutge Carlos Lesmes a Catalunya”. Javier Aguayo va ser nomenat president de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC per un Consell General del Poder Judicial caducat liderat per Lesmes, qui també és expresident del Tribunal Suprem i ara del Consell General del Poder Judicial. Va ser aquest màxim òrgan dels jutges qui va impulsar la imposició del 25% de castellà al conjunt del sistema educatiu català.

Òmnium denuncia que el mateix 11 de juliol s’han citat un mínim de 3 centres educatius més i sospita “que el TSJC pretén resoldre de cop, amb una resolució calcada i en ple període electoral, tots els judicis oberts contra la trentena d’escoles denunciades per crear el precedent que intentaria generalitzar més endavant al conjunt del sistema educatiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.