Política

guerra a Ucraïna

Rússia informa de la detenció de cinc persones que intentaven comprar material radioactiu i treure’l del país

El servei de seguretat rus diu que actuaven coordinats per un ciutadà ucraïnès

Les forces ucraïneses intercepten diversos míssils de creuer dirigits a una base militar a l’oest d’Ucraïna

El Servei Federal de Seguretat (antiga KGB) de Rússia ha informat aquest divendres al matí l’arrest d’un grup de cinc persones que intentava comprar material radioactiu i treure’l del país de contraban per escenificar un fals incident nuclear i culpar del mateix a Moscou, informa l’agència Efe.

Els detinguts intentaven comprar un quilogram de cesi-137 per 3,5 milions de dòlars (uns 3,2 milions d’euros) i treure’l de contraban del país amb l’objectiu d’utilitzar-lo per “desprestigiar Rússia” mitjançant l’escenificació d’un fals incident nuclear, segons la nota publicada pel Servei Federal de Seguretat al seu web i recollida per Efe. Sense revelar la identitat dels detinguts ni aportar cap mena de prova, el Servei de Seguretat rus, diu que el grup va ser arrestat in fraganti i que actuava coordinat per un ciutadà ucraïnès, segons assenyala la mateixa nota.

El cesi-137 és un dels principals isòtops radioactius del cesi i també un dels principals presents en els residus radioactius dels reactors nuclears.

El seu període de semidesintegració és d’uns 30 anys i pot contaminar terrenys i assolir la cadena alimentària.

L’anunci del Servei Federal de Seguretat rus arriba l’endemà que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, hagués advertit que disposa d’informació segons la qual Rússia considera la possibilitat de perpetrar un atac terrorista contra la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, actualment controlada per les tropes russes.

D’altra banda, quan la guerra a Ucraïna compleix aquest divendres 485 dies des de l’inici de la invasió russa, almenys dues persones han mort en un atac rus contra Kherson, al sud del país, segons Oleksandr Prokudin, governador ucraïnès de la regió. D’altra banda, les autoritats de Kíiv han informat que la passada nit, les seves defenses antiaèries havien abatut tretze míssils de creuer que tenien com a objectiu una base militar a la regió de Khmelnitski a l’oest d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.