Estats Units
Biden rep Modi amb honors tot i les denúncies per la situació dels drets humans a l’Índia
El president dels EUA, Joe Biden, va desplegar dijous la catifa vermella a la Casa Blanca per rebre el primer ministre de l’Índia, el nacionalista hindú Narendra Modi, un honor reservat als aliats més propers i que només havia retut al president francès, Emmanuel Macron, i al sud-coreà, Yoon Suk Yeol.
Biden va voler amb aquest gest reforçar la relació amb l’Índia com a contrapès a la Xina al tauler de l’Àsia i el Pacífic. I de la trobada en van sortir diversos acords de cooperació tecnològica i militar, com la col·laboració entre les respectives agències espacials o la compra de drons militars nord-americans per part de l’Índia, entre.
Però el festeig a un líder controvertit –el 2005 Modi no va poder entrar als EUA pel seu paper als fets de Gujarat el 2002– li va valer a Biden crítiques fins i tot del seu partit. Alguns legisladors demòcrates, entre els quals Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, aquestes dues les dues primeres dones musulmanes elegides representants, van plantar Modi al Congrés en protesta per la situació dels drets humans a l’Índia. Fins i tot l’expresident Barack Obama va suggerir a Biden que a la conversa l’instés a protegir les minories, com la musulmana.
El primer ministre indi va fer l’esforç de respondre per primera vegada a preguntes en una roda de premsa –mai ho havia fet d’ençà que és primer ministre, el 2014–però es va limitar a negar que al seu país es discrimini i a defensar que “la democràcia està a l’ADN” de l’Índia. “Pels valors democràtics de l’Índia, no hi ha absolutament cap espai per a la discriminació, ni per casta, ni per religió, ni per edat i tampoc per cap mena de localització geogràfica”, va assegurar.