Política

Nacions Unides

El problema de la drogodependència

Més droga que mai

Una de cada disset persones del món va consumir algun tipus de substància entre el 2011 i el 2021 i el percentatge d’afectats ja és del 5,8% de la població del planeta

Més de 80.000 nord-americans i 8.000 canadencs van morir per sobredosi d’opioides, sobretot fentanil

El 10% dels afganesos prenen drogues

El cànnabis continua sent la substància més popular: un 4,3% de la població mundial en consumeix

L’Informe Mundial sobre Drogues 2023, elaborat per l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) ha revelat un augment preocupant del nombre de consumidors de droga arreu del món. Segons aquest estudi, entre el 2011 i el 2021, una de cada disset persones del planeta va consumir algun tipus de droga, fet que va incrementar el nombre global de consumidors de 240 a 296 milions. El nombre d’usuaris que van tenir trastorns per consum d’estupefaents es va disparar a 39,5 milions, un augment del 45%. Això suposa que el 5,8% de la població mundial d’entre 15 i 64 anys ha consumit alguna droga, un augment del 23%.

L’informe estima que el nombre global de persones que es van injectar drogues va ser de 13,2 milions, un creixement del 18% respecte de les anteriors estimacions. La droga més popular l’any 2021 va continuar sent el cànnabis, amb un total de 219 milions de consumidors (el 4,3% de la població adulta mundial).

Pel que fa al gènere, l’estudi constata que la majoria dels usuaris d’estupefaents a nivell global són homes (prop del 70%), però que s’està reduint la bretxa de gènere en algunes subregions; una de les zones on menys diferències hi ha és l’Amèrica del Nord, on el 42% dels consumidors de cànnabis són dones.

L’ús d’amfetamines es va elevar a 36 milions de persones; el de cocaïna, a 22 milions, i el consum de substàncies de tipus èxtasi va créixer fins als 20 milions. El percentatge més gran de consum d’amfetamines (el 45%) i de productes farmacèutics sense finalitats mèdiques (entre el 45% i el 49%) correspon a les dones, mentre que un percentatge més elevat d’homes consumeixen opiacis (75%) i cocaïna (73%).

El grup poblacional més vulnerable al consum de drogues i el més greument afectat pels trastorns relacionats amb el seu ús són els joves.

A l’Amèrica del Sud, més de la meitat de les persones en tractament per consum d’estupefaents tenen menys de 25 anys i a l’Àfrica el 70% tenen menys de 35 anys.

L’informe també presenta un panorama desencoratjador pel que fa a l’atenció sanitària de les persones afectades per les drogues. La demanda d’atenció per trastorns relacionats amb aquestes substàncies continua sense satisfer-se i només una de cada cinc persones reben tractament. També han augmentat les disparitats per regions en l’accés al tractament.

L’informe sosté que s’ha de prioritzar a escala mundial la salut pública, la prevenció i l’accés als serveis de tractament perquè, en cas contrari, el problema de les drogues deixarà desatès un nombre encara més gran de persones.

Un dels fenòmens que més ha cridat l’atenció dels mitjans de comunicació occidentals els darrers anys és el de la crisi dels opioides a l’Amèrica del Nord. D’acord amb l’últim informe de la UNODC, els últims anys no hi ha hagut un augment considerable del nombre de consumidors. La causa del gran nombre de morts en aquesta regió del món són les sobredosis, atribuïdes principalment al consum de fentanils. Als Estats Units es van produir el 2021 més de 80.000 morts per sobredosis d’opioides. La majoria d’aquestes defuncions, 70.000, es van atribuir als opioides farmacèutics elaborats amb compostos sintètics (principalment fentanils). Les dones van constituir prop del 30% dels decessos per sobredosis.

Alarma a Europa

L’augment del nombre de morts per sobredosi de fentanil també s’ha donat al Canadà (on s’hi van registrar prop de 8.000 morts) i és una font de preocupació de les autoritat a Europa, on en alguns llocs comença a manifestar-se aquest problema.

Un dels països més afectats pel consum de droga és l’Afganistan, el principal productor d’heroïna i metamfetamina, la major part, exportats. En aquest país hi ha prop de 4 milions de consumidors de droga, al voltant del 10% de la població, segons dades de l’ONU.

23
per cent
ha augmentat el consum de drogues al món els últims deu anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.