Política

ONU

Els drets humans

Crida a posar fi a la tortura

Les Nacions Unides fan una crida a abandonar els maltractaments com a arma de guerra

Recorden als estats que tenen el deure de perseguir aquests crims

Les Nacions Unides van commemorar dilluns el Dia Internacional en Suport de les Víctimes de la Tortura amb una crida a una “prohibició absoluta” de l’ús de la tortura durant els conflictes armats, i van demanar també que s’emprenguin accions per posar fi al comerç internacional d’instruments de tortura.

Segons l’ONU, actualment s’estan cometent greus violacions dels drets humans en més d’un centenar de conflictes armats que hi ha al món. Entre aquestes vulneracions dels drets hi ha nombrosos actes de tortura que van des de pallisses fins a humiliacions sexuals i violacions, execucions simulades i obligar les víctimes a veure com es fa mal a membres de la seva família. La tortura s’utilitza de manera molt estesa com a mitjà de guerra i, sovint, implica l’ús d’eines o instruments dissenyats per a aquesta finalitat.

La tortura, un delicte greu i prohibit pel dret internacional en qualsevol circumstància, es produeix tant en centres de detenció oficials com en llocs secrets, lluny de qualsevol control. Segons la Convenció de les Nacions Unides contra la Tortura, tots els estats han d’investigar i processar les acusacions de tortura i també els tractes cruels, inhumans o degradants, i estan obligats a evitar-la per tots els mitjans. Malgrat el que diu la legislació internacional, “en gairebé tots els casos, les persones que van ordenar i van cometre el delicte de tortura s’escapoleixen de la justícia”, va lamentar l’alt comissionat de l’ONU pels drets humans, Volker Türk.

El responsable d’aquest organisme de les Nacions Unides va recordar que hi ha centenars de milers de víctimes de la tortura: presoners de guerra, activistes pels drets humans i civils que poden veure’s atrapats en operacions aleatòries que es donen a tots els països de tots els continents. Türk va remarcar la importància de garantir que “la tortura, es produeixi on es produeixi, estigui documentada, investigada, processada i castigada.”

El Comitè contra la Tortura, un cos de deu experts independents en drets humans que controla l’aplicació de la Convenció, recorda regularment als estats les seves obligacions d’educar i informar tot el personal militar, especialment els encarregats de les tasques relacionades amb la detenció, sobre la prohibició. “Els estats han d’adoptar una política de tolerància zero en la investigació i persecució dels actes de tortura comesos per les seves forces armades regulars i les forces sota el seu control efectiu”, va dir Claude Heller, president del Comitè. “Un primer pas vital en això és la criminalització explícita de la tortura en un àmbit nacional”, hi va afegir Heller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.