Política

L’Europol inclou l’independentisme català com un dels “més violents” de l’Estat

Les dades que construeixen aquest discurs de violència les ha facilitades l’Estat espanyol

Un informe de l’Europol assenyala l’independentisme català i basc com uns dels “més actius i violents” de l’Estat espanyol. Aquesta sorprenent conclusió de l’agència policial europea està condicionada per la informació que els aporta l’Estat, segons les paraules del director executiu de l’Europol, Jean-Philippe Lecouffe, en una intervenció al comitè de Llibertats del Parlament Europeu. Tot i això, ha volgut assegurar que comproven que les dades siguin “fefaents”, si bé l’origen és espanyol, com ha volgut destacar l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, que li ha formulat algunes preguntes. De fet, la representant catalana ha lamentat la manca de concreció per poder dir que el sobiranisme català sigui violent perquè no ha causat actes d’aquesta mena. En canvi, Lecouffe ho ha acabat d’aclarir: “Nosaltres no hem de qualificar els fets”, ha etzibat.

L’informe apunta que l’independentisme català i basc “combinen separatisme amb visions extremistes d’esquerra” amb “missatges contra l’estat espanyol i les institucions, així com contra el capitalisme”. Però també deixa clares altres amenaces: “Les lluites socials i econòmiques estan sent utilitzades per aquests grups en els seus missatges contra l’estat espanyol, també com a oportunitat per reclutar els sectors més desfavorits de la societat”.

El director executiu de l’agència europea també ha volgut destacar que no tots els moviments que apunten són “terroristes”, sinó que “es tracta de prevenir els actes terroristes” i ha volgut matisar que “se segueixen i controlen tots els tipus de discursos que poden portar a l’extremisme”, malgrat que no siguin terroristes.

Cal recordar que la fiscalia espanyola segueix incloent l’independentisme català com a “terrorisme nacional” i que la informació que rep aquesta agència europea ve clarament determinada per les dades proporcionades pels cossos policials espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.