Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia diu que ningú ha donat ordres a empleats d’abandonar la planta de Zaporíjia

La Intel·ligència Militar d’Ucraïna diu que “el contingent d’ocupació està abandonant gradualment el territori de la planta nuclear de Zaporíjia”

Rússia ha afirmat aquest divendres que ningú ha donat als empleats de la planta nuclear de Zaporíjia l’ordre d’abandonar-la, després que Ucraïna advertís que les forces russes estan reduint la seva presència en la central.

“La central nuclear de Zaporíjia funciona amb normalitat. No vam donar tals instruccions als empleats. Ningú s’anirà a cap lloc”, ha indicat la corporació estatal d’energia nuclear de Rússia, Rosatom, a l’agència oficial TASS.

La Direcció Principal de la Intel·ligència Militar d’Ucraïna (GUR) ha afirmat avui que “el contingent d’ocupació està abandonant gradualment el territori de la planta nuclear de Zaporíjia”. “Tres empleats de Rosatom, que gestionaven l’activitat dels russos, van ser els primers a deixar la central”, ha indicat.

A més, els empleats ucraïnesos que han signat contractes amb Rosatom han rebut instruccions per a abandonar les instal·lacions abans del pròxim 5 de juliol, i se’ls ha recomanat que es desplacin a Crimea, segons els serveis secrets ucraïnesos.

Aquests empleats han advertit també que la freqüència de les patrulles militars en el terreny de la central i en la pròxima ciutat d’Energodar s’està veient reduïda de manera progressiva.

El passat dia 22, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va afirmar que Rússia planeja un atac –a manera de provocació– contra la central nuclear, la major d’Europa i sota control de Moscou des de març de 2022.

Aquest dijous es van posar en marxa a tres regions ucraïneses pròximes a la planta simulacres de la reacció davant d’una fuita de radiació, en els quals van participar unes 8.000 persones entre autoritats locals, forces de l’ordre, voluntaris i metges, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.