Societat

La UE desmenteix que el govern espanyol hagi demanat l’oficialitat del català

Plataforma de la Llengua rep la resposta oficial i denuncia que l’executiu afirmés que Zapatero ho havia fet quan no era cert

Serret exigeix que s’aprofiti la presidència espanyola per demanar-ho

El Consell de la Unió Europea ha confirmat per escrit que el govern espanyol mai no ha demanat que el català sigui oficial a la UE. A finals de l’any 2021, el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, havia afirmat que el govern de Zapatero havia demanat l’oficialitat del català l’any 2004 i que això no era possible perquè requeria la reforma dels Tractats. Però la Plataforma per la Llengua , en una iniciativa coordinada amb l’eurodiputat irlandès Chris MacManus, ha aconseguit que el Consell de la Unió Europea ho desmenteixi.

Així ho ha assegurat avui la Plataforma per la Llengua a través d’un comunicat, segons el qual, en la resposta oficial també s’especifica que perquè “una llengua esdevingui oficial a la Unió Europea, tan sols cal que ho decideixin per unanimitat els estats membres que la conformen -a través del Reglament que estableix quines són les llengües oficials-, i no cal reformar cap Tractat europeu”.

Aquestes dues afirmacions -que no s’ha demanat mai fins ara l’oficialitat del català i que no cal una reforma dels Tractats per aconseguir-la- “contradiuen frontalment el que ha afirmat diverses vegades el govern espanyol sobre aquesta qüestió”, denuncia Plataforma per la Llengua, que, aprofitant que Espanya ostenta a partir d’avui la presidència de la UE, reclama que s’aprofiti l’oportunitat “per situar temes a l’agenda i negociar prioritats, i que sol·liciti la reforma del Reglament núm. 1 del 1958 del Consell, per incloure el català com a llengua oficial de la UE”.

També la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha demanat a Europa complir amb els compromisos per assolir l’oficialitat del català a les institucions europees en el primer dia de la presidència espanyola de la Unió Europea: “El català a Europa s’ha de defensar i només depèn de la voluntat política”, ha apuntat la consellera després de criticar la “manca de transparència” del govern espanyol, que ha acusat al PSC i el PSOE de no ser “fiables” a l’hora de complir amb aquest compromís.

L’eurodiputat Carles Puigdemont ha lamentat que es presentés l’oficialitat del català a la UE com un dels acords de la taula de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat. “Fer tractes amb mentiders compulsius sense prendre cap mena de precaució és una greu irresponsabilitat”, ha piulat a twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.