Societat

Només el 65% dels ciutadans de Catalunya, País Valencià i Balears diuen parlar bé el català

El percentatge s’eleva al 95% quan se’ls pregunta pel domini del castellà, segons un estudi de Plataforma per la Llengua

El decalatge s’explica per “la imposició legal” del castellà, segons l’organització

Només un 65% dels ciutadans de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears diuen parlar bé en català. En canvi, quan els hi preguntes pel domini del castellà, el percentatge s’eleva al 95%. És una de les conclusions destacades de la publicació de la dotzena edició de l’InformeCAT de Plataforma per la Llengua corresponent, que recull 50 dades sobre l’estat del català a partir de fonts oficials i estudis propis i que ha estat presentat aquest matí a Barcelona. Segons aquest informe, el percentatge de ciutadans que diuen parlar bé el català a Catalunya és del 75%, a les balears és del 59,5% i al País Valencià del 51,6%. Els percentatges desglossats del coneixement del castellà és del 95,3% a Catalunya, el 94,7% del País Valencià i el 94,1% de les illes.

Aquests percentatges apareixen en una enquesta per un informe de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) on només hi havia tres opcions: no parlen “gens” la llengua, la parlen “amb dificultat” o la parlen “bé”. Segons Plataforma per la Llengua, “el decalatge entre el coneixement de tots dos idiomes” s’explica per la “imposició legal” del castellà a tots els ciutadans i per la “tendència” de molts catalanoparlants a canviar al castellà.

“Aquest decalatge és preocupant, perquè més enllà del nivell de coneixement de cada llengua, si la gent no es veu capaç de parlar bé el català, difícilment s’hi expressarà habitualment. A més, com en un cercle viciós, com menys parlants habituals de català que hi hagi, menys espais d’ús tindrà la llengua i menys seran les oportunitats per parlar-la. Aquestes tendències contribueixen decisivament a la minorització del català i a la substitució lingüística”, han lamentat.

L’estudi ha constatat a més que hi ha una majoria social als tres territoris que reclamen que els funcionaris de l’Estat hagin de saber català. A Catalunya aquest percentatge és del 88,7 %, mentre que al País Valencià és del 81,8 % i a les Illes del 67,6 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.