Política

El jutge arxiva la querella contra Casado per difamar l’escola catalana

La Generalitat presentarà recurs a la decisió del jutjat número 29 de Barcelona, que empara els comentaris de l’expolític en la llibertat d’expressió

Els comentaris falsos contra l’escola catalana sobre persecucions i maltractament a nens castellanoparlants de l’exlíder del PP Pablo Casado no són objecte de delicte. Aquesta és la conclusió del jutge titular del jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona, que ha arxivat la querella interposada per la Generalitat per les frases considerades “difamatòries” de l’expolític. Segons ha determinat, es poden emmarcar en la llibertat d’expressió, si bé precisa que les seves paraules són “poc encertades i refutables”. Per això, el govern de la Generalitat ha presentat un recurs a l’arxivament, ja que considera que la querella està “plenament fonamentada”, en paraules de la portaveu, Patrícia Plaja, en roda de premsa. També ha lamentat la “impunitat i menyspreu” cap a la llengua d’alguns polítics.

L’expresident popular va justificar en declaracions judicials per videoconferència que tornaria a fer el mateix discurs perquè ho emmarcava en la defensa del castellà. Respecte a les acusacions concretes que va llançar, es va escudar en el fet que ho havia llegit en mitjans de comunicació de la seva corda ideològica. Les polèmiques paraules que Casado va pronunciar en un acte el desembre del 2021 són les següents: “Es pot tolerar, de debò, que a un nen de cinc anys se li demani apedregar i aïllar a classe? Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions per no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà? Es pot tolerar que hi hagi nens que per parlar castellà al pati els fiquessin pedres a la motxilla?”.

L’excap de l’oposició espanyol, que va haver de dimitir després de perdre un duel de poder contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va declarar al jutjat el març passat després que el Tribunal Suprem s’inhibís perquè Casado ja no era diputat al Congrés ni aforat. Abans havia reclamat l’arxivament, petició que es va rebutjar inicialment però que l’Audiència encara té pendent de resoldre definitivament. Després de declarar en fase d’instrucció, va demanar que s’arxivi i ara el jutjat sí que ho ha fet, malgrat que hi ha un recurs pendent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.