Política

Els comuns denuncien que la Generalitat incompleix els pressupostos pactats

Posen l’accent en els àmbits d’habitatge, salut i planificació ecològica

Asseguren que “la manca del rumb del govern és un problema per a Catalunya”

Els comuns denuncien que l’acord de pressupostos de la Generalitat d’aquest 2023 s’està incomplint, amb una afectació clara en àmbits sensibles com habitatge, salut i planificació ecològica. Després de la primera reunió de seguiment del pacte pressupostari celebrada aquest dimecres, les valoracions d’un dels socis clau per a l’entesa no deixen en bon lloc l’executiu català, de qui lamenten que no té un “rumb” definit. Els comuns han lamentat que bona part de les mesures del text no s’estan aplicant, a parer seu. De fet, segons recull Efe, especifiquen que de les quinze mesures previstes pel que fa a habitatge, n’hi ha set per iniciar, la qual cosa suposa menys de la meitat del total. Sobretot s’han queixat de retards en la posada en marxa de mesures acordades com ara el desplegament del dentista públic o la garantia d’atenció per part del metge de capçalera abans de cinc dies, a més de la lentitud en la planificació ecològica.

Alhora, critiquen la prioritat de construir la B-40, signada amb el PSC en un pacte paral·lel al pressupost, en comptes de les mesures que enumeren. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat a través de les xarxes socials que el seu partit ha sortit de la reunió “amb un regust agre” i ha afegit que “els incompliments del govern d’ERC són un clamor”. Per això, ha etzibat: “La manca del rumb del govern és un problema per a Catalunya”.

Aquest dijous 6 de juliol serà el torn dels socialistes, que tindran la reunió de seguiment dels pressupostos. La seva portaveu, Alícia Romero, ja va lamentar la setmana passada que hi veia “incompliments” i “retards”.

Picabaralla ERC-comuns

Les dures conclusions dels comuns sobre el govern liderat per ERC pel que fa a l’execució pressupostària es produeixen després de diversos dies en què les picabaralles entre els dos partits no han deixat d’augmentar. Després del pacte a tres entre el PSC, comuns i el PP per expulsar Xavier Trias de l’alcaldia de Barcelona, que havia pactat amb Ernest Maragall, les relacions entre republicans i comuns s’han tensat més i els retrets encreuats s’han anat encadenant. El darrer va ser arran de la declaració del cap de llista d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va assegurar al canal Cuatro que li fa “més por” Yolanda Díaz que el líder ultradretà Santiago Abascal perquè el de Vox “ja sabem què és”, mentre que ho va posar en dubte de la líder de Sumar, de qui va dubtar de la seva “valentia” a l’hora de defensar polítiques d’esquerres. Això va fer revoltar un cop més membres dels comuns a les xarxes, com el portaveu David Cid va dir que “ERC ha perdut el nord” i el portaveu de campanya de Sumar, Ernest Urtasun, va asseverar que a Rufián “no li està provant aquesta campanya electoral en plena onada de calor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.