Duel per governar la Cambra de Barcelona
Dirigir la institució és estar present als principals òrgans que determinen l’economia
En funció dels resultats de les votacions al ple de la Cambra de Comerç de Barcelona del proper setembre, l’òrgan suprem de govern i representació de l’entitat, o bé seguirà en mans d’Eines de País, la llista obertament independentista que vol continuar “obrint i sacsejant” la centenària institució, o bé n’haurà agafat el relleu Va d’Empresa, que fa bandera del seu no posicionament polític, tot i que se la considera la llista de l’establishment i de la gran empresa.
“Ens presentem per fer polítiques econòmiques. I la millor política econòmica és tenir un estat propi”, diu l’actual vicepresident de la Cambra i membre d’Eines de País, Antoni Fitó. “Deixem que els polítics facin política”, assegura Josep Santandreu, presidenciable per Va d’Empresa.
Queda la incògnita de quin nivell de mobilització tindrà el vot independentista en aquests comicis. Qui guanyi participarà en els principals consorcis i entitats, (Fira Barcelona o Turisme de Barcelona), on es decideixen els punts clau de l’economia.
Les dues candidatures tenen el repte d’ampliar la participació dels 400.000 electors, que tot i que en la darrera convocatòria va millorar, a penes va arribar al 3,4%.
Seixanta cadire per escollir un president
Un cop constituït el ple, es vota el comitè executiu i la presidència
La composició del ple està formada per seixanta cadires, cinquanta-dues de les quals se sotmetran a sufragi. Aquestes es reparteixen en grups d’epígrafs, és a dir per sectors econòmics, en funció del seu pes en el conjunt del teixit empresarial. Les vuit restants són d’assignació directa. Aquest últim grup ha estat notícia per motius diferents durant aquest procés de renovació que es va encetar el mes de juny i que culminarà a la tardor. Per primer cop, les dues patronals de la demarcació, Pimec i Foment del Treball, han decidit repartir-se al 50% les sis cadires assignades a les organitzacions patronals, per assegurar-se una representació més igualitària i no haver-se de sotmetre a votació.
Les altres dues cadires formen part del que es coneix com a cadires de plata, i es reserven directament a les empreses que facin una aportació econòmica de 150.000 euros, amb la qual cosa se’ls permet formar part automàticament del ple. El 2019 hi havia catorze cadires de plata, una modificació que es va introduir per llei i que l’actual govern de la Cambra ha decidit reduir a dos, el mínim permès.
“Amb aquesta reducció pretenem garantir que el ple de la Cambra sigui tan democràtic com sigui possible”, explicava l’actual presidenta, Mònica Roca, que afegia que per compensar la baixada dels ingressos (suposen el 4% del pressupost) que suposa eliminar cadires de plata, han dissenyat la figura dels socis institucionals, que, sense entrar al ple, disposen de serveis específics i únics a canvi d’una aportació de 80.000 euros.
Va d’Empresa: l’alternativa conjunta
P Josep Santacreu, que fins que es va jubilar al març va fer de conseller delegat de l’asseguradora DKV, és el candidat presidenciable per Va d’Empresa a les eleccions de la Cambra.
En total presenten quaranta-sis noms per a quaranta-sis epígrafs dels cinquanta-dos membres del ple que es cobreixen amb sufragi. La llista, en què hi ha Juan José Brugera (Colonial), Eloi Planes (Cepex, del grup Fluidra), Joan Ametller (grup Ametller), Emili Rousaud (Factorenergia), entre d’altres, es defineix com una candidatura “plural i transversal, tant en la representació de les dimensions de l’empresa com en les sensibilitats polítiques dels membres que l’integren”.
Tot i que, a la presentació de la campanya van donar les línies més genèriques del seu programa, Santandreu va avançar que aspiren a centrar-se en els interessos empresarials, que organitzen en deu eixos: simplificació de la burocràcia davant l’administració, innovació i sostenibilitat, entre d’altres.
Eines de país: un pas més per seguir al capdavant
P L’ actual presidenta de la Cambra, Mònica Roca; el vicepresident, Antoni Fit; Gabriel Jané, (Mallorquina); Ada Parellada (Semproniana), i Eduard Torres (Grup Duquesa) són alguns dels cinquanta-dos noms de la llista Eines de País, un Pas Més. Un grup, amb l’auspici de l’ANC, que aspira a revalidar la victòria i a seguir governant per aconseguir una Cambra de Comerç de Barcelona “més oberta a tot el ventall d’empresaris del territori”, diuen.
Les línies bàsiques del seu programa estan basades en dues preocupacions: els problemes de tràmits amb l’administració i el finançament.
Per posar solució a la primera, la candidatura aspira a fer realitat un projecte en què ha anat treballant des de fa un parell d’anys, una mena de sindicatura empresarial, l’equivalent al síndic de greuges.
En el cas del finançament, des de la candidatura asseguren que tenen el suport de trenta entitats per ajudar les empreses en termes de captació de capital.