Societat

El 80% de les llars ateses per Càritas no poden comprar aliments frescos

L’entitat alerta dels efectes de la inflació que ha fet que més de la meitat de les famílies no puguin portar una alimentació adequada

Els nuclis més desfavorits utilitzen 3 de 4 euros del seu pressupost a aliments, habitatge i subministraments

L’any 2022 va atendre 249.182 persones, un 5% més que l’an anterior

La inflació ha colpejat molt durament les famílies més vulnerables, fins al punt que el 80% de les ateses per Càritas Diocesana han hagut de deixar de comprar productes frescos i més de la meitat no s’alimenten ja de forma adequada. És una de les conclusions de la Memòria 2022 que Càritas Catalunya ha presentat aquest matí al Museu Diocesà de Lleida i que constata, entre altres temes, que la pobresa continua tenint rostre de dona (58% dels usuaris atesos), que la meitat dels usuaris no disposa d’un habitatge digne (una de cada tres persones comparteixen pis amb altres famílies), que l’atur afecta al 50% dels que demanen ajuda i que una de cada tres persones ateses són infants o joves. L’informe tambés constata que un 18 % de les llars està en situació d’amenaça d’expulsió de l’habitatge; que el 39 % de les famílies afirmen que no poden pagar les despeses escolars, que el 55 % de les llars no disposen de connexió a internet més enllà del mòbil i que el 85 % han hagut reduir les activitats d’oci. Pel que fa a l’origen dels usuaris, el 28 % de les persones ateses són espanyoles, un 36 % procedeixen d’Amèrica del Sud i Central, sobretot de Colòmbia, i un 27 % de l’Àfrica.

Les conseqüències de la inflació no només afecta als productes més bàsics d’alimentació. Moltes famílies estan en una situaicó límit perquè han d’utilitzar tres de quatre euros del seu pressupost per pagar aliments, habitatge i subministraments. Durant la presentació, monsenyor Salvador Giménez, bisbe de Lleida i president de Càritas diocesana de Lleida ha destacat que el treball conjunt de les deu Càritas diocesanes catalanes va permetre atendre 103.946 llars l’any 2022 on viuen 249.182 persones, una xifra que representa un augment del 5% respecte l’any 2021. D’aquest total, el 45,5% són llars amb menors i només el 8,2 % perceben o bé de l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida de Ciutadania..

Per al bisbe Giménez, “tot i l’esperança que ens caracteritza, aquestes xifres ingents ens haurien d’alarmar, més que satisfer-nos i ens haurien de fer creure que es poden reduir”. Giménez admet que la societat que va sortir de la UCI de la COVID-19, encara continua convalescent, amb greus efectes secundaris”.

Rafael Allepuz, director de Càritas Diocesana de Lleida, ha facilitat unes dades generals per tal de contextualitzar la Memòria 2022 i que confirmen com durant els darrers 15 anys s’ha produït una acumulació de crisis que ha afectat de manera més intensa les persones en situació de més vulnerabilitat. Així, la taxa AROPE de risc de pobresa i exclusió és del 25 % a Catalunya, però encara és molt més elevada per a les llars monoparentals (49,2 %) o les llars amb infants, adolescents i joves (32 i 27 % respectivament). I més de 127.000 llars catalanes tenen tots els seus membres actius a l’atur. Fins i tot les llars on la persona principal té una ocupació no se salven de caure en l’exclusió. 396.000 llars a Catalunya tenen la persona sustentadora principal en una greu inestabilitat laboral, com alerta la Fundación FOESSA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.