Política

Catalunya centra l’inici de campanya de PSOE i PP

Sánchez reivindica en el primer míting la “convivència” a Catalunya i acusa el PP d’intercanviar “vots per drets”

Feijóo diu que vol ser “el president de tots els espanyols i també de tots els catalans”

Tot i que tècnicament comença avui a les dotze de la nit, els partits ja han donat aquesta tarda el tret de sortida a la campanya electoral per a les eleccions del 23-J, que estarà marcada per la por a Vox i el plebiscit a les polítiques de Pedro Sánchez, que ho a posta tot al vot útil capaç de frenar l’ascens de l’extrema dreta. Amb els resultats de les municipals encara calents, PSOE i Sumar centraran les seus discursos en els avenços aconseguits en drets socials i en alertar del perill que representa una aliança de PP i Vox, que volen convertir aquests comicis en un plebiscit sobre el sachisme, amb la crítica als acords amb els independentisme i el model econòmic com a base.

L’aposta per Catalunya serà clau en els dos casos, com prova que Alberto Sánchez Feijóo hagi decidit obrir la campanya avui aquí, a Castelldefels, i que Pedro Sánchez, hagi escollit Barcelona per fer l’acte central de campanya el 16 de juliol.

També en els primers discursos s’ha vist que Catalunya serà un dels principals camps de batalla. Aquesta tarda Pedro Sánchez ja ha començat la campanya oficial a la Casa de Campo de Madrid amb un míting davant 1.200 persones en què ha reivindicat la seva aposta per la “convivència” a Catalunya i ha carregat durament contra el PP pels seus pactes amb Vox. Els populars, ha dit, han intercanviat “drets per vots”, i “el deure del PSOE és alertar la involució que representen aquests acords”, ha sentenciat. “Estan posant a les institucions a gent que diu que és antivacunes i que obertament diu que la violència de gènere és una qüestió ideològica”, ha afegit.

Sánchez busca remuntar a les enquestes redoblant la seva presència als mitjans espanyols, avui mateix ha anat a una entrevista amb Telecinco, i ha cancel·lat l’agenda del cap de setmana per centrar-se en el ’cara a cara’ amb Feijóo de dilluns a Antena 3.

Per la seva part, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha obert la campanya a Castelldefels (Barcelona) després d’haver estat aquest matí al seu poble nata, Os Peares (Ourene). Feijóo ha reivindicat que vol ser “el president de tots els espanyols i també de tots els catalans”. Acompanyat del cap de llista per Barcelona, Nacho Martín Blanco, i del líder del PPC, Alejandro Fernández; el candidat els populars ha dit que “no es conforma amb què el PP sigui una força testimonial” a Catalunya. També s’ha referit a les declaracions de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sobre la proposta que li hauria fet el PSOE d’indultar-lo si tornava i passava un temps a la presó. Segons el líder del PP, deixa en evidència una nova “mentida sanchista”.

La vicepresidenta segona del govern i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha iniciat la campanya, acompanyada de l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la Corunya i tornarà a Catalunya el 20 de juliol amb dos actes, un al migdia a Girona i un altre a la nit a Barcelona. El programa de Sumar deixa fora el referèndum i aposta per negociar “un nou pacte polític” que “passi per les urnes”. Díaz ho ha dit clarament avui. “No està sobre la taula” cap mena de consulta a Catalunya en relació amb l’autodeterminació que pregunti sobre la independència del país. Es limita ara a defensar un “impuls a la taula de diàleg” amb un “diàleg permanent”.

Finalment, el líder de Vox, Santiago Abascal, que aspira a esdevenir una crossa indispensable per a un hipotètic govern de Feijóo, ho ha fet a El Ejido. En aquest sentit, ha llançat un missatge clar als populars: “Què pretén Vox? El que s’ha fet a València, a les Balears i a Extremadura”. El líder ultra ha retret a Feijóo que sembla quetingui “més interès i més preocupació en desfer-se de Vox que en deslliurar-nos a tots de Pedro Sánchez”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.