Política

L’ocupació pública estatal es dispara amb l’oferta de 50.000 llocs de treball

Les més de 30.000 places que planteja el govern espanyol se sumen a les corresponents a la taxa de reposició

Un total de 50.000 llocs de treball públics. Aquesta és la xifra que pot assolir l’oferta d’ocupació per a l’Administració General de l’Estat, després del pacte de l’executiu espanyol amb els sindicats. El govern de l’Estat ha plantejat a les organitzacions laborals una oferta d’ocupació pública per aquest any 2023 un 20% superior a la de l’any passat, la qual cosa suposaria més de 30.000 places en la convocatòria ordinària, i ha rebut el vistiplau de la UGT i CSIF, si bé CCOO el rebutgen. Els comunicats de CSIF i UGT assenyalen aquest increment del 20% en l’oferta i segons recull Efe es podria arribar a 50.000 places en total perquè cal sumar les corresponents a la taxa de resposició. L’executiu de Sánchez s’ha reunit aquest matí amb els principals sindicats de funció pública i previsiblement aprovarà aquest dimarts en el consell de ministres un reial decret amb l’oferta. Així, es dona resposta a una demanda dels sindicats d’una elevada oferta per reforçar els serveis públics de l’Estat.

UGT sosté que l’oferta d’ocupació és “adequada per satisfer la prestació dels serveis públics” i recalca que l’acord impulsa processos per a reduir al 8% la temporalitat en el sector públic. Tant UGT com CSIF coincideixen a assenyalar la bondat de les 2.500 places previstes per a la Seguretat Social i el darrer sindicat destaca el “reforç generalitzat” de l’atenció als ciutadans, amb un augment del 30% dels funcionaris de C1 i C2.

En canvi, CCOO ha explicat que no signa l’acord “per mancar de dades concretes” sobre l’oferta d’ocupació pública d’aquest any i perquè el document presentat “no garanteix el servei públic a la ciutadania”. També lamenten que l’oferta, que inclourà llocs de treball d’ingrés lliure i de promoció interna, ja hauria d’haver-se aprovat la primera meitat d’aquest any. Comissions Obreres avisa que cada any es diu que es tindrà l’ocupació pública més gran de la història, però que es va perdent ocupació per les places vacants. De fet, el sindicat de funcionaris CSIF recorda que tot i les ofertes del 2021 i 2022, només s’han creat 7.504 places netes, “la qual cosa contrasta amb els més de 54.000 ocupacions perdudes des de 2010”. També afegeixen que més del 60 per cent de la plantilla es jubilarà previsiblement en els pròxims deu anys, la qual cosa “suposa la pèrdua de 136.000 ocupacions addicionals”.

L’oferta d’ocupació ordinària del 2022 va incloure 15.800 places d’accés lliure i 9.591 per a promoció interna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.