Societat

Més onades de calor, més fortes i també fora dels mesos d’estiu

Un estudi de la UPC conclou que des dels anys setanta fins ara la temperatura ha crescut 3,54 graus i que el temps estival s’ha allargat de tres a cinc mesos

Més ona­des de calor, més freqüents, més inten­ses i també fora dels mesos d’estiu. Aquests són alguns dels efec­tes del canvi climàtic i per tant la situ­ació excep­ci­o­nal que estem vivint aquests dies aca­barà sent la norma i caldrà bus­car alter­na­ti­ves per pro­te­gir-nos. Tot i que no hi ha una única manera de cal­cu­lar les ona­des de calor, un estudi de el Cen­tre de Política del Sòl i Valo­ra­ci­ons de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC) estima que les ona­des de calor s’han mul­ti­pli­cat per set des dels anys 70 fins ara. I l’incre­ment mitjà de les tem­pe­ra­tu­res ha estat de 3,54 en aquest mateix període. “És una evidència, si abans els pics eren de 38 graus ara són de 42”, afirma el cap de l’àrea de Cli­ma­to­lo­gia del Mete­o­cat, Marc Home­des, que per les pro­jec­ci­ons que ja s’estan fent augura que això anirà a més. “Hi ha estu­dis que indi­quen que un estiu tant extrem com el que vam viure l’any pas­sat, amb tem­pe­ra­tu­res molt altes i per­sis­tents, serà l’habi­tual a mit­jans del segle XXI”, afirma.

I és que no només és que els pics de calor siguin més seguits i més inten­sos. Es que es poden donar fora dels mesos estric­ta­ment esti­vals. El mateix estudi de la UPC con­clou que ara ja hi ha dos mesos més d’estiu que en els anys setanta, que hem pas­sat de 90 a 145 dies d’estiu. “L’estiu és cada vegada més ampli i per tant es poden donar pics en moments que abans no pensàvem”, comenta Pro­hom, que no és gaire opti­mista res­pecte a les acci­ons que es poden fer per rever­tir aquesta situ­ació. “L’acord de París acon­se­llava com a màxim un incre­ment de dos graus res­pecte a la època prein­dus­trial i ja por­tem més d’un grau i mig”, recorda. Si tot segueix així, gua­nya­ran les simu­la­ci­ons més pes­si­mis­tes. “Fem simu­la­ci­ons depe­nent de dife­rents esce­na­ris i els més pes­si­mis­tes par­len d’un aug­ment d’entre 4 o cinc graus res­pecte als anys cin­quanta del segle vint i més de cinc graus si es com­para amb el segle XIX”.

Tot i aquest pronòstic tant pes­si­mista, Pro­hom no creu que aquest estiu en què ja hem tin­gut dues ona­des de calor sigui tant extrem com el de l’any pas­sat, que asse­gura va ser excep­ci­o­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.