Política

El TEDH admet a tràmit les demandes per la ingerència del TC al Parlament

Ho van denunciar l’exvicepresident de la cambra catalana, Josep Costa, l’exsecretari de la mesa Eusebi Campdepadrós i els diputats de Junts

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit les demandes contra la ingerència del Tribunal Constitucional (TC) al Parlament de Catalunya que van presentar l’exvicepresident de la cambra, Josep Costa, el secretari de la mesa Eusebi Campdepadrós i els diputats de Junts. Segons ha avançat Vilaweb, l’alt tribunal internacional ha comunicat a l’Estat espanyol que s’han admès, agrupades perquè es tracta del mateix afer, i l’insta a presentar al·legacions fins al dia 31 d’octubre. La demanda es va presentar perquè el TC va prohibir fins i tot el fet de poder debatre sobre el dret d’autodeterminació i sobre la monarquia espanyola.

El cas versa sobre la llibertat d’expressió que permet l’Estat en les assemblees parlamentàries, després d’una etapa d’avisos judicials i fins i tot l’enjudiciament dels membres de la mesa encapçalada per Roger Torrent per desobediència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que els va acabar absolent. Ara bé, la sentència d’aquest judici amb final positiu per als independentistes no va acceptar que els fos vulnerada la inviolabilitat parlamentària i per aquest motiu Costa i Campdepadrós també van recórrer contra la sentència, primer al Tribunal Suprem espanyol, per a poder arribar, en darrera instància, també al Tribunal Europeu de Drets Humans.

La demanda que el TEDH ha admès denuncia la vulneració de l’article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans, que protegeix la llibertat d’expressió, però també l’11 sobre el dret de reunió i l’article 1 del protocol 12 del Conveni sobre la prohibició de la discriminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.