Política

guerra a ucraïna

El G-7 oferirà garanties de seguretat a llarg termini a Ucraïna

Rússia ho qualifica de “potencialment perillós”

Els líders del G-7 firmaran un acord amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el qual es comprometen a donar ajuda militar a Ucraïna a llarg termini. L’anunci es produirà aquest dimecres un cop acabi la cimera de líders de l’OTAN que va començar dimarts a Vílnius, Lituània, segons ha avançat Amanda Sloat, l’assessora per Europa del president nord-americà, Joe Biden, en roda de premsa des de la capital Lituània i recollida per l’agència Efe.

La declaració, ha explicat Sloat, inclourà el compromís dels líders del club de les grans potències a ajudar a Ucraïna a “construir unes forces armades capaces de defensar-se de qualsevol atac futur”.

Rússia no ha trigat a reaccionar. Ha advertit que la decisió del G-7 atemptat contra la seva seguretat i és “potencialment perillosa”. “Al proporcionar garanties de seguretat a Ucraïna, el G-7 atempta contra la seguretat de Rússia”, ha declarat el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària i recollida per Efe.

Zelenski no ha aconseguit a la cimera de Vílnius que l’Aliança Atlàntica concreti un calendari per a l’entrada del seu país a l’organització militar transatlàntica. De fet, la declaració aprovada en la cimera estableix que els aliats obriran les portes de l’OTAN a Kíiv quan es compleixin una sèrie de “condicions”, com reformes democràtiques i militars. En qualsevol cas, aquestes “garanties” quedaran molt lluny de qualsevol compromís que pugui semblar-se a l’Article 5 de l’Aliança Atlàntica, el principi que estableix que un atac a un membre de l’OTAN representa un atac sobre tota l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.