Política

finlàndia

Biden i els líders nòrdics es reuneixen a Finlàndia

Han volgut mostrar a Rússia la força de l’OTAN

El president dels Estats Units, Joe Biden, i els líders dels països nòrdics (Finlàndia, Suècia, Noruega, Islàndia i Dinamarca) han celebrat aquest dijous una cimera a la capital finlandesa, Hèlsinki, de gran contingut simbòlic i amb la qual han volgut mostrar a Rússia la força de l’OTAN.

La trobada, encapçalada per Biden i pel president finlandès, Sauli Niinisto –que ha exercit d’amfitrió–, s’ha celebrat al Saló dels Miralls del Palau Presidencial de Finlàndia. Fa cinc anys, en aquesta mateixa sala, l’aleshores president dels EUA Donald Trump (2017-2021) es va reunir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Aquesta va ser l’última vegada que un líder nord-americà va visitar Hèlsinki.

En la seva intervenció a la reunió, Biden ha destacat els “valors” de llibertat i igualtat que uneixen als Estats Units i els països nòrdics. “Les nacions que estem assegudes en aquesta taula no només compartim una història comuna, sinó que també compartim els mateixos desafiaments”, ha destacat Biden.

En aquest sentit, el president nord-americà ha posat l’accent en la naturalesa “històrica” de la cimera de l’OTAN de Vílnius (Lituània), que va concloure el dimecres després de dos dies de reunions i en la qual Finlàndia va participar per primera vegada com a membre de ple dret.

A més, un dia abans de la trobada, Turquia va anunciar que aixecaria el seu vet a l’entrada de Suècia a l’OTAN, per la qual cosa aquest país aviat podrà seguir els passos de Finlàndia. Aquest país, que comparteix una frontera de 1.300 quilòmetres amb Rússia, es va convertir en el membre número 31 de l’Aliança Atlàntica l’abril passat. Tant Finlàndia com Suècia van sol·licitar unir-se a l’OTAN després de la invasió russa a Ucraïna el febrer de 2022, un esdeveniment que va canviar l’opinió pública en tots dos països i els va portar a abandonar la neutralitat que havien mantingut durant tres dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.