Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia suspèn l’acord del gra amb Kíiv

La retirada de Moscou de pacte posa en escac la seguretat alimentària mundial

Rússia ha anunciat aquest dilluns la suspensió de l’acord de l’exportació del gra a través del mar Negre des de ports ucraïnesos amb l’argument que no s’han complert els compromisos amb la part russa. La decisió posa en escac la seguretat alimentària mundial. Informa l’agència Efe que la decisió ha estat anunciada pel portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària, durant la qual també ha dit que Moscou tornarà a l’acord quan es compleixin les seves demandes.

El portaveu del Kremlin feia al·lusió al reconeixement del banc agrícola rus, Rosseljozbank, al SWIFT, l’aixecament de sancions a recanvis per a la maquinària agrícola, el desbloqueig de la logística, el desbloqueig de la logística i assegurances de transport, la descongelació d’actius i la represa de la canonada de Togliatti-Odessa, que va explotar el 5 de juny passat.

Aquest llistat figura en un memoràndum signat entre Rússia i l’ONU, que Moscou considera de compliment obligatori per a la implementació de l’acord del gra.

Peskov ha negat que la suspensió del pacte per a l’exportació del gra a través del mar Negre tingui relació amb l’atac perpetrat aquesta matinada contra el pont de Kertx que enllaça la península ocupada de Crimea amb Rússia.

Turquia diu que intentarà reactivar l’acord sobre el cereal ucraïnès

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat aquest dilluns que continuarà intentant reactivar l’acord per a facilitar l’exportació de cereal ucraïnès a través de la Mar Negra, que ha expirat aquest dilluns per la negativa de Moscou a estendre’l.

En aquest sentit, Erdogan s’ha mostrat optimista que el president rus, Vladímir Putin, accedirà a reactivar-lo. “Crec que el meu amic, el senyor Putin, desitja que aquest pont humanitari (el corredor de cereals) continuï”, va dir el mandatari turc a la premsa a Ankara poc abans de partir en una gira per l’Aràbia Saudita, Qatar i la Unió dels Emirats Àrabs.

Erdogan s’ha referit a diversos contactes previstos per membres del seu govern i per ell mateix per a desbloquejar la situació. “Mantindré una conversa telefònica amb Putin quan torni del meu viatge. Parlarem d’aquests temes quan ens reunim al nostre país a l’agost”, va afirmar Erdogan.

Guterres diu que la suspensió de l’acord del gra és un “cop per als necessitats”

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha lamentat aquest dilluns la decisió russa d’abandonar els acords de la mar Negra, que permetien l’exportació de cereals ucraïnesos, i ha assegurat que “serà un cop per als necessitats a tot arreu”.

Guterres, en declaracions als periodistes, ha recordat que en els últims dies va escriure al president rus, Vladímir Putin, amb propostes per a mantenir viva aquesta iniciativa i s’ha mostrat “profundament decebut” que aquest les ignorés.

“En última instància, la participació en aquests acords és una elecció, però les persones que ho passen malament a tot arreu i els països en desenvolupament no tenen elecció. Centenars de milions de persones s’enfronten a la fam i els consumidors s’enfronten a una crisi global del cost de la vida. Ells pagaran el preu”, ha insistit.

En aquest sentit, ha destacat que avui mateix ja s’ha produït una pujada dels preus del blat, després que els acords de la mar Negra ajudessin durant mesos a estabilitzar els mercats en facilitar la sortida de més de 32 milions de tones de productes alimentaris des de ports ucraïnesos.

Guterres ha assegurat que, malgrat la decisió del Kremlin, l’organització continuarà amb els seus esforços per a “facilitar l’accés sense impediments als mercats globals per a productes i fertilitzants tant d’Ucraïna com de la Federació Russa”. “El nostre objectiu ha de continuar sent millorar la seguretat alimentària global i l’estabilitat dels preus”, ha explicat Guterres, que ha recalcat que es continuaran buscant solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.