Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna ataca amb drons submarins el pont de Crimea

Rússia reconeix l’emergència i informa de dos morts

Almenys dues persones han mort i una tercera ha resultat ferida aquesta matinada en una explosió al pont de Kertx, la infraestructura que uneix la península de Crimea amb la Rússia. Kíiv ha reivindicat de manera implícita l’atac, en declarar en un comunicat el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU, per les seves sigles en anglès) que donaria detalls sobre l’operació “després de la victòria” en la guerra. El comunicat, citat per l’agència pública de notícies ucraïnesa, Ukrinform, i recollit per Efe, ha estat publicat poc després que fonts del servei ucraïnès d’intel·ligència haguessin dit a mitjans locals que l’atac havia estat perpetrat amb drons submarins pel mateix SBU i la marina ucraïnesa.

“Davant les nombroses peticions dels mitjans sobre aquest nou incident en el pont de Crimea informem que tots els detalls sobre l’organització de l’explosió seran revelats pel Servei de Seguretat d’Ucraïna després de la nostra victòria”, diu el comunicat de l’SBU recollit per Efe.

Poc abans, les autoritats russes han acusat els serveis secrets ucraïnesos de l’incident, en el qual ha perdut la vida un matrimoni rus que anava en un cotxe i ha resultat ferida la seva filla –menor d’edat–, que ha estat traslladada a un hospital, informa Efe. A causa de l’incident, Serguéi Axiónov, governador de la península, ha reconegut l’emergència i ha informat de la interrupció del trànsit ferri pel pont. La circulació ja s’ha reprès.

L’octubre passat el mateix pont ja va ser objecte d’un acte de sabotatge amb l’explosió d’un camió carregat d’explosius. L’atac va ser un fort revés pel Kremlin, perquè a més de ser una infraestructura clau per enviar subministraments i passar provisions a l’exèrcit rus que lluita en la guerra a Ucraïna, és el símbol de l’annexió de Vladímir Putin de Crimea, després del referèndum del 2014. El pont de Kertx, fa 18 quilòmetres i quan es va acabar de construir el 2018 es va convertir en el més llarg d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.