Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia es retira de l’acord del gra ucraïnès i amenaça la seguretat alimentària

Moscou va anunciar ahir que suspèn la seva participació en l’acord d’exportació de gra ucraïnès a través del mar Negre. El pacte expirava ahir i Moscou ha optat per no renovar-lo amb l’argument que la part del pacte que fa referencia a Rússia “encara no s’ha complert”. La decisió va ser anunciada pel portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària, durant la qual va dir que Moscou tornarà a l’acord quan es compleixin les seves demandes, en declaracions recollides per Efe.

El portaveu del Kremlin feia al·lusió així al reconeixement del banc agrícola rus, Rosseljozbank, al Swift, l’aixecament de sancions a recanvis per a la maquinària agrícola, el desbloqueig de la logística i assegurances de transport, la descongelació d’actius i la represa de la canonada de Togliatti-Odessa. Efe explica que aquestes peticions recollides en un memoràndum signat entre Rússia i l’ONU Moscou les considera de compliment obligatori per a la implementació de l’acord del gra. El portaveu rus va negar que la suspensió de l’acord per a l’exportació del gra a través del mar Negre tingués relació amb l’atac perpetrat hores abans contra el pont de Kertx, que uneix l’ocupada península de Crimea amb Rússia.

La fi de l’acord pot tenir greus conseqüències, tant en l’emmagatzematge com en la falta de cereals, per als països africans i podria comportar una nova alça del preu dels aliments. Ucraïna és considerat el graner d’Europa i un dels principals subministradors de cereals del món. A l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer del 2022, molts països temien que l’exportació de cereal es convertís en una arma de guerra i desemboqués en una crisi alimentària. Segons xifres del Programa Mundial d’Aliments, amb el gra ucraïnès s’alimenten 400 milions de persones arreu del món, en particular a l’Àfrica i a l’Orient Mitjà. Amb la mediació de Turquia i l’ONU, Rússia i Ucraïna van tancar el juliol del 2022 un acord per a l’exportació dels cereals dels ports ucraïnesos per reduir la fam mundial. Moscou va prorrogar el pacte al maig, però ara que fa un any de la iniciativa ha decidit retirar-se.

A través de les xarxes, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va condemnar el moviment “cínic” de Rússia per rebutjar la pròrroga de l’acord i va assegurar que la UE està treballant per assegurar el subministrament d’aliments als països més vulnerables. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, també va dir que continuarà treballant per reactivar el pacte.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2313650-russia-suspen-l-acord-del-gra-amb-kiiv.html

2313650



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.